Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska vi ha Sveriges lägsta massavedspriser?

/


Nyligen kom delårsrapporter som visade på en kraftigt ökad lönsamhet för stora massaförbrukande företag som BillerudKorsnäs (rekordresultat), StoraEnso (upp 20 procent) och även Holmen.

Annons

En stor del av dessa vinster beror på att här i vårt område är konkurrensen om massaveden alldeles för liten och de få förbrukarna ser till att hålla priserna låga.

Varför ska vi ha Sveriges lägsta massavedspriser?Massavedpriset är betydligt högre i både södra och norra Sverige. Där finns fler aktörer men där finns det också andra bolag som inte historiskt har haft ett lika nära samarbete om gemensam råvaruförsörjning i syfte att hålla nere priset till skogsägarna.

Industrin utnyttjar girigt sin starka dominans på skogsägarnas bekostnad. Råvara från bland annat Norge är säkert betydligt dyrare än vår råvara när den väl är framme vid industrin. Tydligen betalar man mer för annan råvara än för vår som finns på nära håll.Bergvik Skog AB är en av Sveriges största skogsägare (2,3 miljoner hektar). StoraEnso, tillsammans med sin pensionsstiftelse och Ljungbergsfonden, som man också kontrollerar, och BillerudKorsnäs äger tillsammans mer än 50 procent av rösterna. Flera försäkringsbolag och pensionsstiftelser (till exempel Länsförsäkringar, 3:e AP-fonden med flera) äger tillsammans drygt 25 procent.

Det är nog svårt för dessa delägare att få gehör för höjda virkespriser. Har jag mina försäkringar och mitt pensionskapital hos dessa företag förlorar jag i flera omgångar på att Bergvik skog inte får bättre betalt för massaveden. Både våra försäkringsbolag och vår pensionsförvaltare subventionerar billig råvara till massaindustrins aktieägare. Ni borde ha samma intresse som oss. Bra betalt för råvaran så att lönsamheten att äga och sköta skog blir bättre.

Vi är själva medlemmar i Mellanskog som försöker höja priset till vår fördel. Vi vill uppmana andra skogsägare att åtminstone låta bli att leverera massaved direkt till massaindustrin. Vi är många som behöver hjälpas åt för att vi ska få anständiga priser och ha likvärdiga förutsättningar som skogsägarna i norra och södra Sverige.

Lars Eriksson, Österfärnebo

Birgitta Gunnarsson, Storvik

ErikJohansson, Hedesunda

Kerstin Johansson, Årsunda

Åke Johnsson, Torsåker

Thorsten Åstrand, Lingbo

Per-Olof Uhrus, Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons