Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tar Gävle kommuns pengar vägen egentligen?

Annons

Lena Lundgren, du ska äska pengar till omvårdnad, så får de andra nämnderna äska för sig. De behöver inte alls ta över omvårdnadskostnader. Om ramarna inte räcker som getts av kommunfullmäktige så får du se till att du får de pengar som behövs. Det finns pengar i kommunen men det gäller att använda dem rätt. Varför kräver inte kommunen att Brynäs IF bygger sin C-hall som var avtalat? Avsluta de projekt som pågår innan ny påbörjas. Där finns också pengar att spara.

Hela artikeln i Arbetarbladet 14 december med Lena Lundgren genomsyras av att hålla budgeten. Detta går ut över både personal (sjukskrivningar, ingen vikarie sätts in, man jobbar för varandra, arbetsglädje, rekrytering av personal, utbildningar) och aktiviteter för de gamla. Nu blir de i bästa fall sittande framför tv:n.

Elsa-Bita Mosell, Forellplan har alldeles rätt i sitt uttalande i Arbetarbladet 13 december att man spar pengar genom att folk flyttas runt i stället för att ta in vikarier. Det vill säga om tio personer jobbar åtta timmar blir kostnaden 80 arbetstimmar. Om en blir sjuk blir kostnaden 72 arbetstimmar (nio personer x åtta timmar.) Där är besparingen. Detta drabbar de äldre eftersom ingen vikarie sätts in utan någon annan från en annan avdelning får jobba i stället.

Lena, din viktigaste uppgift är att se till att det är kvalitet inom omvårdnad och inte bara hålla dig inom budgetramarna. Våga säga ifrån. Jag undrar vart pengarna inom Gävle kommun egentligen tar vägen? De boende betalar hyra, kost, omvårdnadsvgift, förbrukning, skatt och vad får de?

I nuläget hinner inte personalen med aktiviteter trots att socialstyrelsen rekommenderar två aktiviteter om dagen och en på helgerna. Detta finns inte i dag. Det är också klarlagt att den demenssjukes sjukdom förvärras av tv-tittande, som nu är den enda aktivitet som erbjuds under dagen. Lena, precisera vad som ska sparas på.

Jag har hittills varit på boendet många timmar och jag förstår inte vad som ska skäras ner utan att det blir färre arbetstimmar som i slutändan drabbar de äldre.

Birgitta Johansson, anhörig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons