Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är det som kommer egentligen?

Annons

SVAR TILL ”En som tycker att Gävle kommun ska ställa högre krav på de som vinner upphandlingarna än bara lägsta bud”, 4 augusti:

Apropå taxichaufförers klädsel, bemötande och kompetens vill jag som ”taxifru” komma med följande reflektioner.

Till vardags delar jag säng med en taxichaufför som bär vitskjorta, slips och mörka byxor när han är i tjänst. Han tvättar och stryker oftast sina skjortor själv men ibland gör hans ”taxifru” det. Ren bil, gott och professionellt bemötande och kunden i fokus är viktigt. Som den ”gubbe” han är läxar han med jämna mellanrum upp de yngre (de äldre också för den delen) kollegorna som inte följer klädreglementet.

För en tid sedan satt jag tillsammans med en vän på Ikea-restaurangen och då utspelade sig följande scenario på parkeringen nedanför. En vit buss kommer körande. Det enda som antyder att det är en taxi är de gula skyltarna, i övrigt finns varken taxiskylt på taket, skolskylt eller någon som helst logga eller andra kännetecken på bilen. Damen som står och väntar utan för ingången till Coop forum ser något tveksam ut men efter ett samtal med chauffören börjar hon försöka kliva ombord, hon behöver dock hjälp med detta. Ur för att hjälpa damen hoppar en man iklädd hawaiiskjorta, shorts modell badbyxor och illgröna så kallade ”foppatoffor”.

Egentligen spelar det ingen roll vilket taxibolag det var då min poäng är att jag som kund har rätt att veta vem jag åker med och då jag har rätt till information om vart eller till vem jag ska klaga om jag är missnöjd med bemötande och service. Och hur kan jag som kund vara säker på att det inte är en svarttaxi eller liknande om det inte finns några kännetecken varken på bilen eller i chaufförens klädsel som antyder att det är en riktig taxi?

Just nu cirkulerar många berättelser, skrönor eller sanna vad vet jag, om taxibilar från Tuva Specialtransporter som kommit till fel adress, inte hittat till rätt adress, varit väldigt försenade, inte haft taxameter eller kunnat lämna kvitto då kunden önskat detta. Samt mer eller mindre hårresande historier om chaufförers klädsel och språkkunskaper eller brist på sådana. Därför, Anders Wahlén, finns det kanske anledning till en översyn och rättning i leden. Detta gäller naturligtvis också alla övriga bolag inom taxinäringen. Till Tuva Specialtransporters försvar ska jag dock skriva att jag även stött på taxibilar med både logga och taxameter och kompetenta chaufförer med ”lämpliga arbetskläder” och taxiförarlegitimation.

Jag är inte bara ”taxifru” jag har ett eget arbete också. Ett arbete där jag möter människor som är i behov av att åka taxi i utsatta situationer och av särskilda anledningar. Dessa körningar ställer många gånger stora krav på både fingertoppskänsla och hänsyn till den enskilde. Ibland behövs även tryggheten att veta att det inte är ”vem som helst” som hämtar kunden utan att det är ett seriöst företag med kompetent personal som utför uppdraget enligt alla gällande regler med den hänsyn och respekt för den enskilde som behövs i så kallad samhällsbetald trafik.

Oavsett vem som vinner upphandlingen och därmed får bedriva den samhällsbetalda trafiken har jag och alla andra samhällsmedborgare och skattebetalare rätt att veta och känna oss trygga med att dementa tant ”Greta 83” som ska till sjukhuset, ”Olle 41” som är förståndshandikappad och ska till sitt dagcenter/arbete, ”Emma 8” som är familjhems placerad och går kvar i sin skola eller ”Kalle 32” som är missbrukare och ska på avgiftning säkert och tryggt kommer till rätt plats vid avtalad tidpunkt. I samtliga dessa fall kan taxichauffören inte förlita sig på att vederbörande kan förklara vägen utan samtliga är beroende av att chauffören hittar och i många fall även av att chauffören följer dem in och inte bara släpper av dem på gatan. Jag är också alldeles övertygad om att de känner sig tryggare och säkrare om det kommer en riktig taxi med en chaufför i lämpliga arbetskläder.

För vem är det egentligen som kommer i vita bilen med hawaiiskjorta, shorts och ”foppatofflor”?

Taxifrun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons