Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem bär ansvaret om det händer något på Nygatan?

När jag klivit på buss 91 brukar jag fundera över dess färdväg och vem som bär ansvaret om någonting skulle hända på nya Nygatan i Gävle.

Annons

Jag upplever vägen och medföljande trafiksituation som väldigt ogenomtänkt. Det går att dela in vägen i fyra delar: Vägen förbi Swedbank, svängen, vägen förbi Brända bocken och en ytterligare sväng.

Bussen färdas förbi Swedbank där tydliga skyltar visar att det är förbud mot parkering, vilket bilister och lastbilischaufförer struntar i och parkerar där trots förbud. Anledningen är troligtvis att det är väldigt enkelt att parkera där för snabba besök på banken.

Bussen svänger på nya Nygatan. Vid svängen brukar det stå bilar och lastbilar parkerade och det verkar vara trångt för chauffören att svänga. Man funderar på hur tankegångarna har varit hos de politiker, de ansvariga, som tagit beslut om detta. De åker förmodligen inte själva med linje 91. Varför ska chauffören behöva svänga in på en smal gata, eller svänga över huvud taget? Är detta trafiksäkert?

När chauffören färdas på den enda vägen, uppkommer en ny kamp för chauffören när denne ska köra förbi parkerade taxibilar där det går människor kors och tvärs eftersom de tydligen inte ser var trottoaren slutar och vägen börjar. Min fundering är: Vem har ansvaret om det händer något vid nya Nygatan där någon klok skrivbordsperson har bestämt att en del ska vara helt avstängd. Där någon anser att bussar, taxibilar och lastbilar ska trängas på en smal gata, där det uppstår egendomliga trafiksituationer. När olyckan inträffar har även besluts- fattarna ett ansvar.

Jag som skattebetalare och passagerare, som varit med och finansierat den nya Nygatan, anser inte att jag har något ansvar i trafiksituationen när en olycka inträffar.

Den dagliga passageraren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons