Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem blir först med ett klimatvänligt julbord?

I Stockholm kan man i december avnjuta ett klimatvänligt och helvegetariskt julbord.

Annons

Ett klimatvänligt julbord innehåller inte några grisprodukter men liten mängd av kött från kor och får som betar gräs, något vi människor inte kan. Det har sedan några år tillbaka varit känt att kött redan svarar för 18 procent av de utsläpp av växthusgaser som orsakats av människan och två tredjedelar av den mest potenta växthusgasen kväveoxid. Det är mer utsläpp än vad som kommer från hela transportsektorn. Nu har nya siffror kommit där det framgår att påverkan är ännu större än så.

Under tiden som jordens klimat förändras fortsätter vi att äta det vi alltid har ätit. Men gör vi inte något åt vara matvanor är det ingen mening att göra något åt de resterande klimathoten. En svensk familjs ätande kräver nästan lika mycket energi som familjens bostad och resor tillsammans. 20 procent av hushållens energianvändning och 25 procent av hushållens koldioxidutsläpp i Sverige kommer från dryck och livsmedel.

Uppfödning av boskap i världen påverkar växthuseffekten mer än världens transportindustri. Detta rapporterades av FN:s jordbruksorgan FAO i en rapport från november 2007. Prognosen är att köttkonsumtionen ökar då invånare i utvecklings- länder får högre levnadsstandard och börjar konsumera kött.

Om alla i Sverige bytte ut två vanliga glödlampor hemma till lågenergilampor skulle ytterligare 8 900 människor kunna leva på jorden med svensk levnadsstandard utan att öka belastningen på miljön.

Om alla i Sverige däremot minskade sin köttkonsumtion med 75 procent skulle ytterligare 3 920 700 människor kunna leva på jorden med svensk levnadsstandard utan att öka belastningen på miljön. Ersätt kött med exempelvis baljväxter. Att odla baljväxter kräver många gånger mindre energi än att producera kött. Bönor, linser och ärtor är billiga, man kan laga mycket gott med dem och de innehåller mycket av det som är nyttigt i kött.

Restaurangerna överträffar varandra med annonser i lokaltidningarna om erbjudande av julbord. Vilken restaurang blir först med att som i Stockholm erbjuda ett klimatvänligt helvegetariskt eller ekologiskt julbord?

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons