Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem väljer detta helvete frivilligt?

Livet blir inte alltid som man tänkt sig, ibland utan egen förskyllan.

Annons

För åtta år sedan var vi två vuxna med hyggliga inkomster och utgifter som vi väl klarade av. Sedan drabbades jag av utmattningsdepression med medföljande suicidönskan. Jag erkänner att jag inte brydde mig om någonting. Att gå upp på morgonen var en utmaning som tog flera timmars kraft. Framåt kvällen avtog min dödsönskan för att återkomma framåt småtimmarna.

Min mans liv blev också ett helvete och vi började tappa greppet båda två. Min inkomst blev mycket mindre och mitt studielån kom långt ner på min prioriteringslista, om ens alls. Konsekvensen blev indrivning av kronofogden. Mitt banklån gick också till indrivning så småningom, trots att banken försökte hjälpa mig mot kronofogden som medgav att jag låg under existensminimum men det var inte deras huvudvärk.

Jag fick så småningom sjukersättning och inkomsten sjönk ännu mer.

Nu var vi verkligen inne i karusellen. Inga släktingar som kunde rycka in och hjälpa. Min mans enda strategi var att hålla sig från kronofogden så hans utgifter gick först. Försök att få anstånd hos CSN för att komma ifatt mynnade ut i ett ”jaså”. Kronofogden svarade inte ens. Nu har jag permanent sjukersättning med diagnos ”kronisk depression”.

Av 8 400 kronor netto får jag behålla 4 000 kronor. CSN vill ha 2 000 kronor i månaden och ger sig inte. Nu förfaller avbetalning efter avbetalning och ofta har jag tänkt tanken att lura allihop på det ”enkla” sättet. Jag förstår dem som jobbar svart. Kanske har de det som vi. Jag skulle inte tveka om jag hade kraft, ork och tillfälle.

Så här lever vi som enligt Reinfeldt inte vill jobba. Vem väljer detta helvete frivilligt? Grattis alla höginkomsttagare som får sänkt skatt. Det ironiska är att 50 000 kronor skulle ge mig/oss ett värdigt liv utan skam och kronofogde. Kunde lika gärna ha drömt om månen, eller att få råd att träffa våra barn och barnbarn (som nog är trötta på våra ursäkter).

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons