Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet ni vad som avses med regional utveckling?

Annons

Regionaliseringen är en produkt av makthungriga kommunal-, landstings- och regionråd samt alla chefer som fått positioner som de inte haft förut. De tidigare landstingen har blivit diversehandel i stället för att koncentrera sig på deras egentliga uppgift att svara för sjukvården inom Gävleborgs län. Eva Lindberg har tydligen inte förstått sin uppgift som politiker. Politikerna är de som har ansvaret för hur regionen sköts. Det är inte “småaktigt att prata om pengar”. Det är en av politikernas uppgifter att se till att budgetar hålls. Det är beklagligt att hon inte förstår det utan håller fast vid yttrandet.

“En annan del av hennes yttrande är att hon anser det vara populistiskt och enkelt att tycka att vi ska lägga alla pengar på sjukvård. Men då uppfyller vi inte uppdraget om regional utveckling säger hon.” Jag misstänker att hon och övriga råd inte själva är klara över vad som avses med regional utveckling. Är det månne Amerikaresor, fester i Gasklockorna eller – som nu senast – med Målbildsdagen Gört för 5 miljoner. Är det så då har man grundligt missuppfattat sitt uppdrag. Som försvar kan jag säga att de som nu är regionråd var tidigare landstingsråd och utsedda av partiet med de tänkbara kvalifikationerna. Man kan ha viss förståelse för att kunskaperna inte räcker till för denna diversehandel. Därför har politikerna numera helt överlämnat makten till administrationen trots att redan när SKL införde det styrsystem som man nu arbetar efter så ökade antalet administrativa chefer med 37 procent och vården med 2 procent.

Efter regionaliseringen har administrationen tagit över ännu mera uppgifter som borde ligga hos professionen.

Regionpolitiker borde ägna en studiedag minst åt att diskutera innehållet i Kristina Mattsons Bok” Välfärdsfabriken”. Det förutsätter visserligen att alla politiker har läst boken därför kanske den bör förvärvas åt alla ledamöter. Jag kan försäkra att den föder eftertanke, vem det är som borde ha bestämmanderätt ( jag avser professionen). Det är en viss skillnad att styra en verksamhet där

man vet precis vad som händer och vad som ska hända och att ha ansvar för en sjukvård där ingen vet när något sjukdomsfall  händer och hur det skall behandlas i varje situation. De som ännu inte beslutat om att införa regionalisering bör ta lärdom av Gävleregionens misslyckade verksamhet. Gävleborgs partidistrikt hade att ta ställning till en motion om att förstatliga sjukvården och skolan. Den gick till SAP-kongressen utan eget yttrande, därför blev den inte behandlad. När det gäller skolans återförande till staten är en utredning nästan där och det finns en betydande majoritet bland väljarna. Det gäller säkert även sjukvården.

Den som utredde frågan om regionalisering sitter nu själv på en hög post. Det gäller även riksdagsmannen från Gävleborg som orsakade friskolereformen..

Det här är allvarliga frågor som det kräver breda beslut omkring.

Karl Gustaf Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons