Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är oerhört bortskämda!

Annons

Härom dagen lyssnade jag på Sommar i P1 medan jag pysslade i trädgården. Naturligtvis med hörsnäckor för att inte störa någon.

En kvinna, honorär (?) generalkonsul, boende i USA sen 1980-talet, Barbro Osher, talade och spelade musik.

Vid ett tillfälle sa hon att Sverige har blivit något av ett skatteparadis. Hon gjorde jämförelser med USA och alla jämförelser var till Sveriges fördel. USA har inte haft någon balanserad ekonomi sedan 1960-talet. Man har hela tiden levt över sina tillgångar.

Barbro Osher räknade upp skattelättnader som det svenska folket fått del av under senare år; bort med arvsskatt, ingen förmögenhetsskatt, mycket låg fastighetsskatt för högt taxerade hus, exempelvis.

Det var en ny tanke för mig: Skatteparadis. Här som man hela tiden får höra att ingen vill betala skatt, högsta skattetrycket i världen, eller hur var det nu?

I sammanhanget talade Osher också om alla gemensamma fördelar vi har i vårt land, som mycket billig sjukvård och gratis skolgång, böcker och arbetsmaterial, nu också datorer till varje elev i Sandvikens kommun!

Hur kommer det sig då att så många klagar så mycket?

Över skatter, löner, dålig sjukvård, usel skola, dåliga vägar (åk till Ukraina exempelvis och jämför). Listan kan göras mycket längre.

Något jag saknar i vårt land, som fanns tidigare, är tacksamhet! Varför är vi inte mer tacksamma över allt gott som tillfaller oss just i Sverige? Återkommer till skolan, man får till och med lunch gratis. Men har någon hört någon uttrycka tacksamhet för det? Nej, usel mat, vill inte ha, blä, köper skräpmat på stan i stället.

Vi är oerhört bortskämda och det är mycket trist. Det skapar ett samhällsklimat fritt från ödmjukhet, tacksamhet, glädje över det lilla. Genom alla tekniska ”framsteg” skulle vi ju också få mer fritid. I dag är stressen stor på många håll.

Det är pengarna, hungern efter mer, som är roten och upphovet. Själv anser jag det vara osunt med höga löner och stora rikedomar. Samtidigt plundrar vi jorden på naturtillgångar. Ingen behöver så mycket pengar som alltför många har. Det är inte rätt.

Om inget annat kan stävja folks överkonsumtion, alla hjul som snurrar så fort, välkomnar jag den ekonomiska kris som medierna ältar nu varje dag från morgon till kväll.

Samtidigt som folk är ovilliga att betala skatt kräver man än mer av samhället. Våra skatter = samhällets resurser. Är det så svårt att förstå?

Gunvor Gunnarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons