Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är oroliga för de äldre som behöver vår kompetens

4 februari 2008 öppnades vår geriatriska avdelning 11 på Gävle sjukhus. Landstingsråd, landstingsdirektör och divisionschef talade vackert om att man nu satsade på multisjuka äldre patienter.

Annons

Avdelning 11 är en geriatrisk vårdavdelning med inriktning på rehabilitering och vård av akut sjuka patienter (den enda geriatriska vårdavdelningen i länet). Det var sagt från början att detta var en mycket temporär lösning eftersom avdelningen öppnades i utdömda lokaler bland annat med endast fyra trånga toaletter och en dusch för 16–21 patienter. Vi skulle inom kort flytta till infektionshuset där det finns tomma lokaler, bra lämpade för vår verksamhet.

I torsdags, 7 maj, får vi bekräftat att BUP ska flytta till de lokalerna.

Då ställer vi oss frågan. Vart ska vi ta vägen? Är detta ett smygsätt att återigen lägga ner geriatriken? Har man helt tappat respekten för en hel grupp människors rätt till bra vårdmiljö.

Denna, lokalmässigt utdömda, avdelning är planerad för 16 patienter. Vi har nästan alltid två till fem patienter i korridoren. Skulle någon vilja ligga ”mitt i stormen?” och försöka sköta hygien med mera?

Våren 2007 lade man ner avdelning 73 i Sandviken, en väl fungerande avdelning för rehabilitering av äldre. Efter sex månader tog man beslutet att åter öppna en geriatrisk avdelning.

Läggs nu också avdelning 11 ned så kommer den geriatriska kompetensen att utarmas. Geriatrik är en specialitet för äldre multisjuka patienter.

På senaste landstingsfullmäktige sa Ann-Margret Knapp bland annat att ”landstinget prioriterar multisjuka äldre genom att förstärka den geriatriska kompetensen närmast patienten, ... att vi förhoppningsvis ska bli bäst i landet på att ta hand om våra äldre och när det gäller att tillgodose den geriatriska kompetensen” (finns att höra på www.lg.se). Vi är oroliga för oss själva och de äldre som behöver vår kompetens. Vi klarar oss säkert men vem ska föra de äldres talan?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons