Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är unga men vi är inte dumma!

Sluta sucka och säga att unga är oengagerade, inkompetenta och lata!

Annons

Under helgen har vi varit i Göteborg på ambassadörshelg med Ung&Dum, ett projekt som jobbar för barn och ungas möjlighet att påverka i politiken. Ambassadörerna åkte från olika städer i Sverige, vissa så långt som från Kiruna, för att tillsammans med projektgruppen i Ung&Dum tänka ut nya sätt att sprida Ung&Dums val. Ett val där barn och unga får rösta fram sin viktigaste politiska sakfråga. Ung&Dum och Valet är partipolitiskt obundet, men det vi gör är i allra högsta grad politiskt. Ändå får vi höra att vi inte är engagerade.

Det verkar finnas en attityd i vårt samhälle gentemot unga människor att vi inte kan, inte vill eller inte orkar engagera oss. När vi väl ger oss i kast med att försöka yttra våra åsikter för att kunna förändra och påverka nedvärderas vi. Vi möts av härskartekniker. Vi blir klappade på huvudet och får höra att vi är ”sååå duktiga”. Eller så osynliggörs det vi gör helt och hållet och vi får höra ”dagens unga, de är ju inte engagerade”.

Ung&Dum har på mindre än ett halvår lyckats hitta mer än 1 300 unga engagerade som skrivit upp sig som ambassadörer. Vi har fått in fler än 4 500 förslag på valfrågor till vårt val. Vi har fler än 50 organisationer och föreningar som ställt sig bakom vår kampanj Att Rösta På Låtsas, och kravet att vuxna måste lyssna mer på barn och unga och låta dem vara en del i den demokratiska processen. Det kallar jag engagemang och politisk vilja.

Att säga att unga inte skulle vara engagerade är att befästa den nedvärderande bild av barn och unga som finns i samhället. Att bara se unga som unga och dumma. Det är också att gå miste om allt bra arbete vi kan göra tillsammans.

Att missa alla kloka förslag, roliga idéer och kreativa lösningar som barn och unga har på dagens problem. En förlust som tyvärr inte bara drabbar vuxenvärlden, utan oss alla. För vuxna som tar beslut åt barn och unga kan allvarligt skada vårt samhälle.

Politiskt engagerade ungdomar existerar!

Amanda Holm och Elin Skalk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons