Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är värda att K-märkas!

Annons

Estetprogrammet/Cirkus Vasaskolan har fått det svårare de sista åren.

Först var det det minskade elev antalet på grund av minskat barnafödande, sedan kom bostadsproblemet som tog bort möjligheten att hitta boende för alla dessa cirkusungdomar som kom från utanför Gävle.

Bara de senaste åren förlorade vi många av dem som inte kunde hitta någonstans att bo.

Men en av de ”bästa” idéerna som Gävles politiker kom på var den ”briljanta iden” att lägga ner Furuviksbarnens verksamhet, som var en naturlig språngbräda för många barn för att sedan fortsätta med cirkus på gymnasial nivå.

Nu kämpar Kulturskolan för att skapa ett nytt intresse för cirkus och med Oscar Polania som lärare har antalet barn ständigt vuxit, men till vilken nytta när politikerna nu föreslår nedläggning av cirkusgymnasiet!

Och faktum är att på alla dessa år har vi på cirkus- gymnasiet aldrig fått något besök eller uppmuntran från de ledande Gävle politikerna! Ja, du läser rätt! Inte en enda gång!

Åtskilliga gånger har vi bjudit in vår kära landshövding till våra redovisnings föreställningar utan resultat, trots att vi är på gångavstånd från hennes kontor.

Stadshuset var tyst även i år, när vi i april fick Cirkus Akademiens pris ”Årets Charlie” cirkusmotsvarigheten till en Oscar med motiveringen: ”Sedan starten 1988 har man format en ny generation yrkesarbetande cirkusartister, inte bara till nycirkusbranschen, utan också till traditionella cirkusen, till showkrogar som Wallmans, till varitéer ute i världen och på kryssningsfartyg”

Kulturen är bra men helst ska den inte kosta! Och cirkus ännu mindre!

Allt prat om satsning på skola och uppskattning av lärarna låter skrattretande när man bara räknar pengar och föredrar att lägga ner en snart 30-åring som har gjort sitt bästa för att sätta Gävle stad på cirkusens världskarta.

Tilde Björfors som startade Cirkus Cirkör för 20 år sedan med bland annat många av våra cirkuselever och grundade Cirkushögskolan DOCH skrev redan då att ”Ett land med Cirkushögskola behöver Gävle cirkusgymnasium!”

Artister som luftakrobaten Fatima Hedman, kontortionisterna Karin Kriström och duo Vilja, jong-lören Johan Welton, kaskadörerna Zwei Martinis, luft-respektive jonglörduon Fofo & David, vertikalrepartisten Anna-Carin, adagioakrobaterna Louise and Henrik samt luftakrobaten David Hammarberg är några kända artister som utbildat sig vid Vasaskolan, Gävle.

Utbildningsnämnden har föreslagit att lägga ner utbildningen 16 september 2015. Frågan är hur många av medlemmarna (förutom Hans Hultin) vet, känner eller har besökt oss? Hur många av dem är bekanta med vad vi har skapat och utvecklat?

Hur många av dem vet de facto att vi är det första cirkusgymnasiet i hela Norden och från staden Gävle gick starten för den nya cirkus utveckling som alla pratar om!

Lägg ner nedläggningen och K-märk oss i stället!

Detta är vi värda!

Assen Panov, cirkuslärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons