Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bedömer förmågan att jobba

Svar till Ewa, 29 mars

Annons

Jag har förståelse för att det ibland kan uppfattas som att vi är krångliga men vi begär enbart in de underlag som vi behöver för våra olika bedömningar.

Försäkringskassans uppgift är att besluta om och betala ut förmåner inom socialförsäkringen. Vi jobbar utefter den lagstiftning som finns. Vi ska också på ett bra sätt förklara för de försäkrade varför vi fattar olika beslut vare sig de är positiva eller negativa för individen.

För att bedöma rätt till exempelvis sjukpenning behöver vi ha olika underlag såsom läkarintyg som styrker hur förmågan att jobba påverkas av en sjukdom. Vi bedömer inte sjukdomen i sig utan vi bedömer hur den påverkar förmågan att jobba. Regelverket som vi har att följa säger att arbetsförmågan ska bedömas vid olika tidpunkter. Rätten till sjukpenning kan också påverkas av hur länge man har varit sjuk om man har en anställning eller om man är arbetslös. Vi gör bedömningar i varje individuellt fall.

Självklart ska vi bemöta alla som har att göra med oss på ett bra sätt. Det är alltid vår ambition. Jag vill väldigt gärna komma i kontakt med dig för att reda ut om det finns oklarheter eller missförstånd. Du är varmt välkommen att kontakta mig.

Eva Alner Liljedahl

områdeschef, Försäkringskassan

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons