Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har fått allt om Region Gävleborg om bakfoten

Annons

Trots en dyr PR- och informationsavdelning som byggts upp med invånarnas skattepengar har det inte nått fram, hur det verkligen fungerar inom Region Gävleborg. I en tidningsintervju med regiondirektören Svante Lönnbark däremot, klargjordes hur turerna går vid beslutsfattande. Titeln regiondirektör ger honom ingen befogenhet att fatta avgörande beslut, det vilar helt på den politiska ledningen.

Jamen, det är ju klart som korvspad att det ska vara så, brukade min farfar säga, när någonting kunde anses vara självklart. Det är ju därför vi har förtroendevalda som i demokratisk ordning fattar beslut, där en majoritet måste ställa sig bakom förslagen. Den förtroendevalda politiska ledningen ska fungera som invånarnas säkerhetsspärr mot tjänstemannabeslut, som kan vara till skada för både personalen och invånarna.

Det betyder att personalfrågor, ifrågasättandet av chefers och politikers resor till San Francisco, men också försämringar för ambulanspersonalen som orsakat massuppsägningar och upprört invånarna i länet, beror på att den politiska ledningen godkänt förslagen. Även om förslagen lagts fram av Lönnbark som högste administrative chef, finns inga förmildrande omständigheter.

Återkommande felaktigt tagna beslut kan bara ses som tok gör som tok säger, vilket måste ses som ett bevis på en skrämmande inkompetens hos den politiska högsta ledningen. Jag tror ingen väljare kommer att glömma det som nu hänt, frågan är hur de inblandade partierna kommer att straffas av invånarna. Det borde den politiska ledningen börja tänka på redan nu, eller avgå med omedelbar verkan.

Sven-Erik Hemlin

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons