Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har rätt till paus

Annons

I mitt kollektivavtal står det lite luddigt. Jag har rätt till pauser under min arbetsdag. I en annans kollektivavtal står det att man har rätt till fem minuter per arbetad timme.

Detta är på betald arbetstid. I praktiken skulle man kunna gå ut och röka en gång i timmen.

För min del innebär det att jag kan gå ut och röka med en till två timmars mellanrum under min arbetsdag.

Mina ickerökande arbetskamrater utnjyttjar inte detta. De har redan betalat denna förmån genom de förhandlingar som kollektivavtalet innebär och dessutom ger de tillbaka den kostnaden till arbetsgivaren.

Man kan både äta kakan och ha den kvar.

Det finns ingen som får betala någonting extra, eller arbeta extra, på min arbetsplats för att jag väljer att röka på min paus. Däremot får jag se den rätten i kollektivavtalet urholkas av andra. Bland annat genom insändare liknande den som är skriven av ”Johan-a” i Arbetarbladet 9 september. Denna rätt till paus är inte endast rökare som kan komma att bli lurad på. Så ”Johan-a”, känn dig inte som att du måste slita för att arbeta in dina kamraters förlorade tid, ta den paus du har rätt att ta!

Vore det inte bättre att man i stället såg till att de som missbrukar detta, genom att ta för långa pauser, avbryter sitt beteende?

Vi har redan sett det kollektiva bestraffas av vad de få gör. Är det inte dags att man får upp ögonen och åtminstone för ett rätt resonemang? Både för min och andras skull så vi undviker att lura oss själva. Vad blir nästa steg som vi ska bli ilurade att ta genom felaktig propaganda?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons