Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har väntat på vår julklapp i 15 år

Annons

Kära Anders Borg, i Sverige är du det närmaste vi kommer en egen jultomte. Därför vill vi i dessa vintertider passa på att skicka en önskning till dig. Vi studenter har såklart en lång önskelista, det vore konstigt annars, men just nu står en sak överst på vår lista. Nej vi önskar oss ingen ponny, inte heller ett ljussvärd, vad vi önskar oss mest av allt är bättre utbildningskvalitet. Och vi vet att både våra lärare, rektorer och till och med vår utbildningsminister Jan Björklund önskar sig detta. Denna julklapp har uteblivit i 15 år, lika länge som urholkningen av resurserna till grundutbildningen inom den svenska högskolan har pågått och lett fram till en markant försämring av utbildningskvaliteten. Men den är fortfarande lika saknad så vi hoppas fortfarande.

Runt om i Europa protesterar hundratusentals studenter och lärare mot nedskärningar av den högre utbildningen. Vi är såklart väldigt glada för att Sverige inte följer samma väg, det vore förödande för vår framtid och den svenska välfärden. Samtidigt ser vi en möjlighet för Sverige att verkligen bli ledande som kunskapsnation i skuggan av finanskrisen. Vi kan välja en annan väg än våra europeiska grannar, vi kan välja att se ett större perspektiv och ansvarsfullt satsa på en stark framtid. Vi vet att en sådan satsning stavas mer resurser till högre utbildning. Vi vet att en bättre grundutbildning inte bara kommer att leda till mer konkurrenskraftig och kompetent arbetskraft utan även ökande genomströmning, skapa fler entreprenörer, fler innovatörer, bättre forskare och i förlängning fler nobelpris. Därför är vår önskan lika mycket en julklapp för Sverige.

För att inte jultomten själv ska känna sig förbigången är SFS nyårslöfte att fortsätta vår outtröttliga strävan att bidra till att göra Sverige till ett föregångsland inom den högre utbildningen.

God jul och gott nytt år!

önskar

Beatrice Högå och Elisabeth Gehrke

Sveriges förenade studentkårer, SFS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons