Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan betala boken

Under de sista tio åren har Sandvikenhus AB:s hyror ökat med ganska precis 30 procent.

Annons

Långfristiga skulder, företrädesvis lån, har ökat från 636 miljoner till 858 miljoner. Soliditet är ett mått på hur stabilt ett företag är i ett långt perspektiv. Sandvikenhus AB har sjunkit från 35 procents soliditet för tio år sedan till 27 procent. Att värdet ligger så lågt beror på att företaget dragit på sig så stora låneskulder. Ytterligare 140 miljoner i skuld, för en skyskrapa vid kanalen, innebär att det kommunala bostadsbolaget passerar en miljard i skulder. Det påverkar våra hyror.

Johan Persson, administrativ chef vid Sandvikenhus AB förnekar att det finns lagar som reglerar kommunal verksamhet utifrån begreppet ”god ekonomisk hushållning”. Han har fel. För att bättra på sitt kunnande, kan han gå in på hemsidan för SKL, Sveriges kommuner och Landsting, och beställa boken ”Hushållning i lagens namn”. Lagens andemening är att inte lägga över kostnader för kommunal verksamhet på framtida generationer.

Boken kostar 80 kronor, och det betalar vi hyresgäster så gärna, om lite mera sans används när det gäller Sandvikens bostadsbestånd i kommunal regi.

Elvy Drugge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons