Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lägger gravstenarna för er säkerhets skull

/
  • För säkerhets skull.  Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle på Skogskyrkogården i Gävle.

Svar till Sven Johansson, 12 juni

Annons

Jag ska här försöka förklara bakgrunden till det som sker just nu, och som påbörjades förra året.

Våra kyrkogårdar är viktiga platser för oss människor. De har otroligt många besökare varje år. Jag vill påstå att de är antalsmässigt säkert en av de mest besökta platser vi har i vår stad under ett år. Vi minns våra anhöriga och vänner och får en stund för reflektion i en lugn miljö. Det är också arbetsplats för ett stort antal kyrkogårdsarbetare. För några år sedan omkom en ung flicka vid ett besök på en kyrkogård. Hon var där med sina föräldrar och letade efter en gravsten. Hon lutade sig över för att läsa namnet på en sten. Då föll stenen eftersom den inte var förankrad, hon följde med över och fick den över huvudet och avled. Stenen var 60 centimeter hög. Andra olyckor med besökare har skett efter detta. Kyrkogårdsarbetare blir varje år skadade när de sätter blommor vid gravstenar eller klipper runt dessa. Jag är glad att ingen allvarlig olycka har inträffat på Gävles kyrkogårdar. Och så hoppas jag att det ska förbli.

Vi utför därför så kallade provtryckning av gravstenarna. Stenarna ska klara ett tryck på 35 kg. Detta görs i enlighet med de riktlinjer som har tagits fram av Sveriges Lantbruksuniversitet på uppdrag av centrala Gravvårdskommittén. Begravningsverksamheten i Sverige bekostas av begravningsavgiften som alla betalar. Detta innebär att krematorieverksamheten, tillhandahållande av religiöst neutrala begravningskapell, begravningsplatserna och kostnader att hålla de allmänna ytorna och byggnaderna i ordning betalas med denna.

Om man vill ha skötsel i form av plantering eller liknande så betalar varje gravrättsinnehavare för denna extra tjänst. Det är även gravrättsinnehavaren som ansvarar för gravstenen och är dennes egendom. Eftersom begravningsavgiften inte får användas till gravstenar kan vi inte bekosta att dessa står på ett säkert sätt. Det är helt enkelt begravningslagen som omöjliggör detta. Vi kan, och ska, dock kontrollera säkerheten.

Inför årets provtryckningar har vi informerat alla gravrättsinnehavare som vi har i våra register om att detta kommer att ske. Det är rätt många gravar som ska gås igenom då vi har tre kyrkogårdar. Efter att vi har provtryckt och en gravsten inte klarat testet skickas ett nytt brev där vi informerar om detta. En skylt med telefonnummer finns även på graven för kontakt med kyrkogårdsenheten. Gravrättsinnehavaren har sedan gott om tid att åtgärda detta. Man kan anlita en stenhuggare som reser och säkrar stenen enligt branschkrav, man kanske placerar stenen liggande i fortsättningen eller väljer att ta bort den men behåller graven. Det finns olika lösningar. Om man tar kontakt med kyrkogårdsenheten så får man hjälp med alternativen på just sin plats.

Jag kan förstå att man kan uppleva att det inte ser vackert ut med liggande gravstenar. Vi lägger ner gravstenarna på graven med en trädbit under så att den lutar något och finns på den aktuella graven med texten upp. Vi försöker göra det på ett så bra sätt som möjligt, men den enskilda upplevelsen kan vi inte råda över. Vi är dock nödsakad att göra dessa åtgärder för er besökares och kyrkogårdsarbetarnas säkerhets skull Det enda jag kan hoppas på är förståelse för att vi måste göra detta och att både ni och jag kan fortsätta att besöka våra fridfulla och vackra kyrkogårdar.

Peter Sundquist

Kyrkogårdschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons