Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste få en framtid utan krig

Annons

För 70 år sedan utbröt andra världskriget. 25 år tidigare utbröt första världskriget.

Det är så sorgligt att det internationella fredsarbetet inte lyckades avvärja krigen. Redan före 1914 använde man benämningen ”världskriget” på det kommande kriget, som tydligen ansågs vara oundvikligt.

Efter första världskriget bildades Nationernas Förbund, NF, för att freden skulle bevaras och staterna skulle samarbeta. Men viktiga stater utträdde ur NF på 1930-talet. På initiativ av USA:s utrikesminister Frank Kellogg bildade flera stater 1928 Kellogg-pakten, som fördömde ”anlitandet av krig för avgörande av internationella tvister”.

Men även en sådan pakt skulle ju omfattats av alla stater, för att freden skulle räddats.

Trots alla fredsinitiativ utbröt andra världskriget, som pågick i sex år och avslutades med kärnvapen. Många miljoner människor dödades, invalidiserades eller hamnade i fångenskap under de båda världskrigen.

Ett oräkneligt antal änkor efter stupade soldater i första världskriget fick uppleva att deras söner blev dödade i andra världskriget.

Och krigandet och produktionen och exporten av vapen har fortsatt.

Risken för kärnvapenkrig har inte upphört. Fredsorganisationerna i olika länder måste lyckas att via FN påverka alla länder, så att världen får en framtid utan krig.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons