Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste rädda Ockelbo

/

Jag har bott i kommunen i några år nu och har noterat att Ockelbo centralort slutar norr om Sundsbron. Där blir samhället helt plötsligt alldeles öde och mörkt.

Annons

Förr fanns Fribergskiosken, sedermera Kuxagrillen, som lyste upp och där det alltid fanns något att köpa eller stanna till och prata bort någon minut, den har nu sålts och stängts på grund av reperationsarbeten, men ryktet går att det är av konkurrensskäl.

När man träffar äldre Ockelbobor talar de om hur det var förr när det bodde mycket folk i Ockelbo, när Ockelbo var populärt och expansivt, när det var liv och rörelse i bygden. Då fanns det apotek, läkarmottagning, affärer, kafeér och många andra näringar utefter Norra Åsgatan i norra delen av samhället som gjorde att orten levde upp på ett helt annat sätt än nu. När man hör detta tycker man att det är en kuslig parallell till det man ser på tv och läser i tidningarna om utarmningen av inlandskommunerna. Visserligen finns några av faciliteterna kvar i Ockelbo fast på andra ställen, men mycket har försvunnit.

Parallellen stämmer även på åldersstrukturen i kommunen. Eftersom Ockelbo saknar högre utbildning flyttar ungdomarna för att studera vidare och då är det väldigt lätt att de bildar familj och stannar på mer spännande platser för att kanske aldrig komma tillbaka förrän yrkeslivet är slut, om ens då. Vilka som blir kvar för att föra samhället framåt är lätt att räkna ut. Det vore ju närmast genant om Ockelbo kommun skulle hamna i den fällan med tanke på det gynnsamma geografiska läge som kommunen har och med bra infrastruktur som skulle kunna bli ännu bättre med dubbelspår på järnvägen och standardhöjning av vägnätet.

För att kommunen ska lyckas måste den göras mycket mer spännade och intressant för familjer i arbetsför ålder att bo och leva i och inte bara förlita sig på statsbidrag för flyktingar och invandrare för att på konstlad väg höja invånarantalet för att i slutändan få ytterligare statsbidrag för att rädda ekonomin. Med detta sagt ska ingen skugga falla på dessa utsatta människor. Det ska finnas plats för dessa också. Men det är mycket bättre att ta in skattepengarna från en inflyttande arbetande befolkning som kommer hit av fri vilja för att utföra ett arbete och sätta sina barn i skolan.

Wij trädgårdar och fin natur i all ära men något annat måste till och det omgående för att inte skatten ska höjas ytterligare och Ockelbo dräneras fullständigt och hamna i ekorrhjulet.

Är fullt medveten om att det är en svår nöt att knäcka men är det någon som läser denna insändare och har bra förslag tror jag kommunledningen välkomnar dessa.

En som bott på flera orter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons