Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste släppa in männen!

Det krävs två för att leva ojämställt var en av rubrikerna på Arbetarbladets ledarsida 24 mars.
Jenny Wennberg avslutade artikeln: ”Hemmafrun lever i allra högsta grad. Med den skillnaden att hon nu dessutom yrkesarbetar.”

Annons

Fakta enligt rapporter och statistik som stämmer och som många män och kvinnor kan skriva under på. Och dessa problem menar Jenny Wennberg är delvis självförvållade. Det skriver jag under på. En väg till mer jämställdhet tror jag är att föräldrapenningen ska delas lika!

Det jag vill ha sagt är detta: med delad föräldrapenning skulle vi i arbetsgivarens ögon, kvinna som man, vara likvärdiga på arbetsmarknaden. Det blir lika vanligt att mannen blir hemma som kvinnan. Lönerna blir mer jämställda. Mannen och kvinnan får samma förutsättning att ta ansvar för hem och barn och argumenten till att kvinnan ska stanna hemma blir färre…

En stor stoppkloss till denna utveckling tror jag tyvärr vi kvinnor är. Inte bara för att vi har svårt att släppa in männen på ”vårt område” utan också att säga ifrån. Männen har i alla tider (nu överdriver jag lite) sagt att det där är fruntimmersgöra, det där är jag så dålig på, och kommit undan med det. Det håller inte längre. Vi måste släppa in männen, vi måste kräva att männen också tar ansvar och inte kommer undan med dåliga argument. Att det är lätt säger jag inte, vi vill väl alla komma undan ansvar och slippa göra ”tråkiga” saker. Men säger vi kvinnor till, kanske förutsättningarna ökar för jämställdhet.

Normerna i samhället, vad som förväntas av mannen respektive kvinnan, förändras inte över en natt, men börjar det någonstans finns förutsättningarna att en jämlikhet kan komma närmare. Vi är fortfarande man och kvinna, människor med olika åsikter och individuella varelser. Det ska vi inte ändra på, men vi är väl alla lika mycket värda?

Jag har själv tagit ut all föräldrapenning och ska inte ha fler barn. Kanske det gör det lätt för mig att säga att föräldrapenningen ska delas lika. Dock kämpar jag med att inte ta på mig allt hemma, men känner mig ofta otillräcklig och värdelös som kvinna för att jag inte har ett hem som är tipp topp och att barnen inte hinns med riktigt…

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons