Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha svar från er rektorer på Borgis, Vasa och Polhem

Vi vill börja med att tacka för ett byråkratiskt korrekt svar från UAG:s informationschef AnnCatrin Johansson, hos vem frågan inte ens ligger, och därmed återföra frågan till dem den berör; rektorerna på Polhem, Vasa, Borgis och ledamöterna i UAN!

Annons

Vi är fullständigt på det klara med att det inte åligger oss att diktera villkoren till förekomsten av marknadsföring av politiska budskap via affischering eller bokbord i vår stads gymnasieskolor. Men tidigare har de politiska ungdomsförbunden varit varmt välkomna att hålla bokbord, åtminstone på Borgis och Vasa under Leijonhufvud och Övrelid. Under många perioder har man på dessa skolor verkligen insett vikten av att låta det politiska samtalet vara en naturlig del av skolmiljön och ”rastsamtalen”, och därför aktivt inbjudit oss till att närvara på skolans områden med en varm och inbjudande inställning från såväl lärare som ledning.

Det har inte heller varit helt ovanligt att vi, när vi stått där blivit spontan- inbjudna av eleverna i en klass att komma in och leda diskussionen kring diverse ämnen eller berätta om vår syn på ett dagsaktuellt ämne, vilket även uppskattats av de lärare vi under årens lopp byggt upp en god relation med på framförallt Borgis och Vasa. Men nu under hösten blev vi helt plötsligt nekade av dem alla, precis som vi varit på Polhem under en längre tid. Vi har ännu inte fått veta varför det har blivit så, men det tycks som om Hultin, Åkersten och Petterson beslutat att så ska vara fallet. Med till synes total ignorans för det samhällsansvar de bär på sina axlar, i egenskap av rektorer för de tre seriösa och anrika gymnasiekolorna i staden, har de stött ut en grupp som tidigare varit välkomna.

AnnCatrin tvingas i sitt svar hänvisa till era irrationella beslut, och pekar ut samhällskunskapslärarna och deras allt för få lektionstimmar som er orsak. Men ett av styckena tänkte även vi ta fasta på:

”…för att lyckas med uppdraget behöver skolan samverka med partier och organisationer!”

Vidare funderar vi kring det faktum att det inte bara är direkt dumt att hänvisa oss till valår då det politiska samtalet är som mest uppskruvat och nyanslöst. Framför allt tänker vi då på debattsituationen som oftast är en plump historia snarare än en naturlig kontakt med det politiska samtalet. Problemet med det faktum att det bara är val vart fjärde år ska vi inte ens tala om. I en skola skapad av Hultin, Åkersten och Pettersons ger detta en hel årskull som missar ett val och därmed även helt missar hela den delen av medborgarfostran som kontakten med de politiska partierna innebär.

Som det är nu stryper ni hela vår rekryteringsbas och sätter käppar i hjulen för återväxten inom de etablerade partiernas ungdomsförbund. Skolan är ur alla avseenden att liknas vid en arbetsplats och vi hoppas att ni aldrig ens skulle tänka tanken på att stänga Lärarförbundet och SKTF ute i kylan. Men som vi ser det nu känns ingen vansinnighet omöjlig. UAG(h)s svar är ett icke-svar på en fråga vi inte ens ställt, och ni som förvaltning ska inte heller behöva stå till svars för de tolkningar UAN låtit rektorerna komma fram till. Vi hoppas därför denna gång få svar från dem vårt anförande berör; rektorerna på Borgis, Vasa, Polhem och ledamöterna i UAN!

P-O Flodström

på uppdrag av Gävles Antirasistiska Kulturförening

Lotta Forssblad

på uppdrag av Grön Ungdom Gävle

David Hillström

på uppdrag av SSU Gävle

Pontus Valdemarsson

på uppdrag av Ung Vänster Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons