Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill inte ha någon Turning Torso i Gävle

/


Hur gör man, om man vill genomdriva ett projekt som man vet kommer att möta starkt motstånd?

Annons

Ett smart sätt är att överdriva det, låta alla protester blåsa förbi och sedan pruta ner det ursprungliga förslaget till vad man egentligen tänkt sig. Exempelvis kan det handla om att minska med en tredjedel eller hälften. Då kan alla tänkas bli så tacksamma att projektet går igenom precis så som projektdrivaren hela tiden tänkt sig.

Jag vet inget om bakgrunden till förslaget om en skyskrapa över huvudet på Gamla Gefle. Men jag kan tänka mig att en markägare, som hänsynslöst vill hårdexploatera sina kvadratmeter, skulle kunna hamna i sådana tankebanor. ”Jag skriver att det ska vara 2030 våningar och tänker mig att kunna finansiera 1415.”

Det är naturligtvis oerhört dyrt att bygga en skyskrapa på gammal sjöbotten. Den ska förankras ett bra stycke ner mot jordens medelpunkt. Det ska vara minst dubbla hissar och allsköns stabilisering och säkerhetsanordningar.

Man kan se på Turning Torso i Malmö, Nordens högsta skyskrapa, 190 meter hög. Byggnaden kom att kosta HSB Malmö 1,6 miljarder att bygga, dubbelt så mycket som beräknat. HSB tvingades till nedskrivningar. 2003 tog man en ”entreprenadförlust” på 350 miljoner kronor.

Året efter försvann ytterligare 100 miljoner kronor. Sen försökte HSB sälja alla kontorsfastigheter via ett utländskt bolag, vilket slutade i en skattesmäll på 264 miljoner.

Turning Torso har hittills kostat HSB Malmös medlemmar 714 miljoner kronor, vilket är 16 054 kronor per medlem.

Detta är uppgifter som finns på nätet, och jag svarar inte för tillförlitligheten. Men man inser att det inte varit en lysande affär.

I detta fall handlar det inte om bostadskooperationen utan om ett privat fastighetsbolag. I Gävle behövs visserligen bostäder. Men behovet av så extremt dyra lägenheter som de kan väntas bli i en skyskrapa, inklämd i bebyggelsen omedelbart öster om Gamla Gefle, torde vara rätt begränsat.

Detta helt bortsett från miljöaspekten: Gävles äldsta stadsdel, den som klarat sig från stadsbränder och 1960-talets saneringsiver, hotas att helt förlora sin karaktär. En elefant klampar in i porslinsbutiken.

Barbro Sollbe

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons