Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka tjänar på att man normaliserar Sverigedemokraterna?

 Angående Helena Nymans krönika 8 juni, "Därför benämner vi inte Sverigedemokraterna som rasistiska".

Annons

I april 2014 fattade dåvarande chefredaktör Daniel Nordström beslut att benämna Sverigedemokraterna som rasistiska i texter på nyhetssidorna.

Motivet var: "Sverigedemokraterna är inte ett riksdagsparti som alla andra. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Därför kallar Arbetarbladet Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti även på nyhetsplats."

Nuvarande chefredaktör Helena Nyman skriver i sin krönika 8 juni 2016 att Arbetarbladet inte längre kommer att benämna Sverigedemokraterna som rasistiska på nyhetsplats. Orsakerna är flera uppger Helena Nyman. Ett av dem är det höga tonläget som läsare och skribenter har gentemot medarbetare på Arbetarbladet. Det gör att det inte går att föra ett vettigt samtal vare sig i sociala medier eller via telefonkontakt. För att hyfsa debatten väljer Arbetarbladet att ta bort epitetet rasistiska. Då blir Sverigedemokraterna mer salongsmässiga och dem, de, han, hon, hen med åsikter lärs hålla sitt tonläge salongsmässigt.

Vilka tjänar på detta? Att normalisera Sverigedemokraterna är att normalisera hat.

Övriga orsaker framgår ej av krönikan.

U B F

SVAR DIREKT:

Hej

Beslutet att i våra nyhetstexter inte längre benämna Sverigedemokratiska som rasistiska har att göra med att vårt nyhetsarbete kom i skymundan för ett epitet.

Jag såg ett bekymmer med att benämna partiet rasistiskt i varje text på nyhetsplats. Som framgår av min krönika är det vår journalistik och i slutänden våra läsare som tjänar på att vi inte längre gör det. Att kunna fokusera åsikter och debatter på innehåll och sakfrågor innebär att vår bevakning blir mer relevant.

Många har haft åsikter om epitetet. Och hade det funnits en journalistiskt motiverad grund att fortsätta med benämningen hade vi gjort det och tagit samtalen och reaktionerna.

Arbetarbladet var fram till nyligen den enda tidning i landet som konsekvent skrev så. Enligt ditt sätt att resonera betyder det att all övrig media i landet, alla ansvariga utgivare som inte använder ”rasistiska” framför Sverigedemokraterna, genom sitt agerande normaliserar hat.

Helena Nyman

chefredaktör, Arbetarbladet

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons