Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket slöseri med unga

Vi är en familj på fyra vuxna som bor i Gävle. En far och en mor och två vuxna söner på 21 och 23 år.

Annons

Ska här berätta om sönernas kamp för att få anställning. Den äldsta sonen (snart 24 år) har gått gymnasiet el/automation med toppbetyg. Han har även arbetat på olika företag inom el. Mestadels bemanningsföretag och annat säsongsarbete. De arbeten han haft har varit under en period där arbetsgivaren inte behövt fastanställa, det vill säga man anställer under några månader och sedan tar man in annan person på samma jobb. På detta sätt får han ingen fast anställning och kan heller inte höja sin dagpenning på a-kassan. Nu när han stämplar får han ut 7 000 kronor efter skatt. Han hade egen lägenhet då han arbetade i nästan sex månader. Nu har han sagt upp sin lägenhet och flyttat hem igen därför att han inte kan klara hyra (på en etta) med el, fackavgift, tv-avgift plus mat på 7 000 kronor i månaden.

Den andra sonen (snart 22 år) har inte flyttat ännu. Han har också gått ut gymnasiet 2007 med bra betyg. Han har säsongsarbetat tre somrar nu. Nu står han till arbetsmarknadens förfogande. Han har något som heter ”jobbgaranti”. Och han säger själv att det enda man får är ett aktivitetsstöd på 2 600 kronor per månad. Han tränar mycket och äter därför mycket, och speciell mat.

I våras hade vi ett möte med en person från socialen. Han sa att vi (föräldrar) inte var tvungna att försörja honom. Men det är ju det vi gör! Han har sökt ekonomisk hjälp från socialen men de säger att eftersom han bor hemma så får han inga pengar. Och samtidigt säger de till oss att vi inte är skyldiga att försörja honom. Rena moment 22!

Den äldre sonen som nu sagt upp sin lägenhet har sparat ”poäng” i ett kösystem (på Gavlegårdarna) som han nu mister på grund av att han måste flytta hem. Men han är välkommen att börja om på nytt igen med dag ett. Han mister alltså över tusen poäng! Också moment 22!

Hur många år ska vi ha det så här? Är vi tvungna att försörja våra vuxna söner? Vi har fem rum och kök men skulle kunna klara oss på bara två rum och kök om sönerna hade eget. Och normalt sett har man väl det när man är ”vuxen”? När man läser alla platsannonser så ser man att arbetsgivaren skriver att de vill ha personal med flera års erfarenhet. Hur i helsike ska man få erfarenhet när ni bara tar in äldre? Ni måste ge 20-plus en chans att få jobba och visa att de kan. Inom elbranschen kommer det ju att behövas personal. Vår äldsta son har jobbat på olika elföretag och fått goda vitsord men de är tvungna att ta in annan personal, annars måste de ju fastanställa. Vilket slöseri med unga friska personer!

Inte undra på att våra ungdomar tappar sugen när de får ”stopp” överallt!

Papmambo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons