Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du att tullen ska dräpa hela bunten?

SVAR TILL

”Olle Ljungbeck”,


8 oktober

I sin insändare anser Olle Ljungbeck att inte bara illegalt utan även legalt importerade hundar ska avlivas av tullen.

Annons

Det är svårt att sansat bemöta ett så onyanserat och brutalt synsätt på levande varelser.

Jag är förstås helt ense med Olle om att vi ska vara mycket noga med att hålla Sverige fritt från smittor som inte redan finns i vårt land och jag anser skogens bär och allemansrätt vara ovärdeliga.

För att rävens dvärgbandmask inte ska föras in till Sverige finns solklara regler utformade av Jordbruksverket vilka innebär krav på att djuren ska vara avmaskade med av Jordbruksverket angivna läkemedel före införsel. Så länge man följer gällande regler måste det vara tillåtet att föra in djuren i Sverige utan att någon ska önska livet ur dem.

De hundar och katter som kommer från Europa till Sverige kommer inte bara genom djurrättsorganisationer. Även utställningshundar och tävlande brukshundar är ibland på turné i Europa och ska avmaskas före återkomsten till Sverige. Samma föreskrift gäller import av valpar, kattungar, vuxna avelsdjur etcetera. Vill insändarskribenten att tullen dräper hela bunten?

Om man anser att det inte bör finnas någon rörlighet över Sveriges gränser för djur, och kanske i konsekvensens namn inte för människor heller, får man arbeta för att förändra lagstiftning genom sakliga argument – inte uppmana till avlivning av djur som är korrekt förberedda för införsel till vårt land.

Rätt ska vara rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons