Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ni ha röster så gör er valinformation tillgänglig

Annons

Nu har jag besökt valstugorna på Rådhustorget. Dels för att höra mig för om sådant som är aktuellt hos de olika partierna men också för att ställa en gemensam fråga: Har ditt parti valinformation inläst på cd-skiva eller upptryckt i punktskrift så den som är synskadad kan informera sig själv om vad ditt parti vill?

Enbart Moderaterna kan svara ”ja” på denna fråga. De flesta partierna hänvisar till partiets hemsida där material finns att avlyssna eller ladda hem, men alla är inte så pass datakunniga ännu så det är ett realistiskt alternativ. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har valinformation på flera språk i sina valstugor. Bristande svenska språkkunskaper kan man göra något åt men är man till exempel synskadad eller har dyslexi kan inläst material vara ett alternativ livet ut. Information är i högsta grad en fråga om tillgänglighet. Om jag vill fördjupa mig i ett partis politik, är synskadad eller dyslektiker och har ringa eller inga datakunskaper har jag ju bara ett parti som jag kan få information om. Är det så ni politiker vill att det ska vara? Om ni vill ha röster från olika håll får ni nog göra er valinformation tillgänglig på olika sätt till valet 2014.

Moderaternas lösning med att sätta ihop sina olika valmaterial i ett punktskriftshäfte och på en cd-skiva är en bra lösning för den som delar ut och för den som tar emot. Det känns bra att kunna arbeta sig igenom och reflektera över ett partis mål och mening och även om man tycker att det skulle vara självklart att alla vi som får rösta ska kunna ta del av partiernas valmaterial är det kul då det fungerar.

Alla partier utom Moderaterna får ställa upp till kamp för valinformation i flera olika former till valet 2014 och Moderaterna får fortsätta på sin tillgängliga informationsväg!

Catarina Meurling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons