Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ni pruta på er elintensiva bekvämlighet?

Ni som fått byxångest efter kärnkraftsolyckan i Japan och nu vill att de svenska kärnkraftverken snarast ska skrotas. Ni har sagt A – är ni även beredda att säga B, det vill säga ta konsekvenserna?

Annons

Redo att bygga ut de återstående orörda stora norrlandsälvarna (fyra?) och all övrig ekonomiskt utbyggbar vattenkraft? Kanske stinkande kolkraftverk faller på läppen?

Tusen sinom tusen vindkraftverk?

När det är 20–30 grader kallt och vindstilla och elbehovet är som störst? Blir inte många kilowatt då, inte.

Eller är ni redo att bemästra en knapphet (ransonering) på el, svindyr därtill? Villiga att pruta på den elintensiva bekvämlighet ni kan gotta er åt? Till exempel avstå från dessa gigantiska elslukande tv-apparater? Kan ni lattefruar i gräddhyllevillor tänka er, i likhet med min salig mor, att tvätta era märkespaltor i en tvättstuga försedd med pannmur och skölja tvätten i en bäck – även vintertid? Tillåt mig tvivla...

Men en ransonering är ju en framkomlig väg. Börja i så fall med en selektiv sådan, riktad mot kärnkraftsmotståndare. I synnerhet miljöpartister, som därmed ges ett tillfälle att leva som de lär, predikar. 500 kilowattimmar per år får väl anses tillfyllest? Räcker ju till ett antal 25-wattslampor, så de ser att skriva insändare och debattartiklar mot kärnkraften.

För övrigt. Om detta parti menande allvar med sin miljösvada skulle de ju arbeta för en minskning av Sveriges (och för all del, hela världens) befolkning. Men den miljö- tuggan fastnar väl i halsen på miljönissarna...

El-konsulten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons