Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill vi verkligen ha allt detta våld?

När jag arbetade som lärare minns jag när karate först visades på tv. Hur barnen kom till skolan och började sparka på varandra. Härom dagen läste jag om en treåring som allvarligt skadat en annan treåring i huvudet med ett hårt tillhygge. Vart är vi egentligen på väg?

Annons

Ser med bävan på framtiden när jag tänker på allt mediavåld som sköljer över oss, stora och små, och som dessutom tycks bli allt råare.

Och så tycker vi det är konstigt att det råa och oprovocerade våldet ökar i samhället! Om inte media påverkade oss vuxna (och speciellt utsatta är barn) varför betalas då stora summor till reklam?

Vill vi verkligen ha allt detta våld när så många inte längre vågar gå utanför sin dörr? Tror inte det! Går det att stoppa? Säkert inte! Men – det skulle definitivt gå att minska, om vi alla hjälptes åt och drog vårt strå till stacken! Föräldrar vill naturligtvis sina barns bästa, men de har i dag ingen möjlighet att hinna undanröja allt hemskt som visas i media genom tv, dataspel, dvd, internet med mera.

Hur kan vi låta detta fortgå utan att göra något åt det?

Det jag saknar idag är ansvar! Ingen tar ansvar utan skyller alltid på någon annan! Dyrkan av penningen går före allt annat, och vi glömmer helt bort att bry oss om varandra, och lämnar ofta barnen åt sitt öde. Det är inte lätt att laga en trasig barnasjäl. Det är lättare att förebygga och få ett människovärdigare samhälle, genom att skydda barnen så mycket som möjligt från det onda, som trots allt finns. Barnen gör som vi vuxna gör, och inte som vi säger!

Media har som sagt ett stort ansvar! Balansera utbudet genom att också ge goda exempel från livet och inte bara mord, rån, överfall, mordbränder, våldtäkter, olyckor med mera. Fick rysningar när jag hörde att man i en undersökning visat, att det blir en tillvänjning av våld, vilket innebär att det behövs allt grövre våld för att vi ska reagera!

Kanske är det dags för oss vuxna att börja fundera över varför vi i dessa dagar höjer deckarförfattare till skyarna. I deras böcker står ju mord och elände i fokus...

Jag upprepar: mediautbudet påverkar oss mer än vi anar! Vill vi ha ett humant samhälle att leva i, där vi bryr oss och vill lära barnen hur vi ska uppföra oss mot varandra, då är det dags att alla tar sitt ansvar och visar de goda alternativen!

Anna-Karin Henriksson, Hållnäshalvön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons