Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wetterstrand borde ta över i S

Annons

Socialdemokraterna ska välja ny partiledare, men vem, det är frågan att besvara. Åke Söderman från Sandviken tycker att debatt om saken ska föras i media. Peter Hasch, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, vill begrava frågan inom partiet. Södermans tanke är naturligtvis visare, det är ju ändå vi som står utanför partiets inre kretsar som vid nästa riksdagsval ska avgöra huruvida man hittat rätt person eller inte. Låt mig därför sälla mig till Södermans debattåsikt och här föra fram några synpunkter.

Många krav ställs på S nya partiordförande: han/hon ska kunna ena partiet och därför inte vara uppenbart vänster- eller högervriden; han/hon får inte förknippas med tidigare ledning under vare sig Persson eller Sahlin; han/hon ska vara relativt ung, så att han/hon, enligt socialdemokratisk tradition, håller under många år och, inte minst, han/hon måste vara karismatisk, god talare och debattör och kunna locka många väljare till partiet i valet 2014.

Vem uppfyller kraven? Som jag ser saken, ingen enda av de namn som först fram i media så här långt. Men det finns en person som med råge lever upp till de ställda förväntningarna, problemet är bara att hon, för det är en kvinna, inte är medlem i socialdemokratiska partiet. Emellertid har hon visat sig stå inte alltför långt ifrån de grundläggande tankarna: omsorg om de små och svaga i samhället, omsorg om natur och miljö, ha känsla för social rättvisa och minskade klyftor mellan människor med flera sosse-ideal. Hon skulle med andra ord tämligen enkelt kunna skolas in som sann socialdemokrat och bli en kraftfull, karismatisk och populär ledare för vårt parti.

Utse Maria Wetterstrand till ny partiledare för Socialdemokraterna; hon avgår i vår som språkrör för Miljöpartiet och blir därför tillgänglig, men är långt ifrån förbrukad som ledande politiker. Att hon skulle göra Socialdemokraterna till ett 40-procentsparti igen är det väl ingen som tvivlar på.

Miljövänlig sosse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons