Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 miljoner barn på flykt för sina liv

/
  • 60 miljoner människor, 30 miljoner av dem barn, är just nu på flykt.

UNHCRs siffror är så enorma att de är svåra att ta in. 60 miljoner människor i världen befinner sig på flykt just nu.

Annons

Hälften av dem är barn. 30 miljoner barn som flyr svält, krig och fattigdom. Som tvingas ut på farliga resor, som riskerar dö på vägen till länder som Sverige. 30 miljoner barn, som inte får vara barn.

Inte sedan andra världskriget har världen sett så många flyktingar som nu. Och vad UNHCR nu vädjar om, är bland annat att EU skall ändra sin migrationslagstiftning för att fler människor på laglig väg skall kunna ta sig in i Europa. Förhoppningen med rapporten är också att den skall kunna bidra till att öka trycket på att lösa de konflikter som skapar flyktingströmmarna i världen just nu.

Europa har dock så här långt inte tagit något egentligt ansvar. Vår lagstiftning är utformad på ett sätt som innebär att vi tvingar människor i händerna på den organiserade brottsligheten för att försöka ta sig in i Europa. Flygbolag och andra transportörer har gjorts till gränsvakter med hjälp av transportöransvaret. Under 2014 dog runt 3500 människor på väg över medelhavet. Medelhavet har blivit till en grav, där människor på flykt offrar sina liv i sina försök att komma in i Europa. Det hela är vidrigt och inhumant bortom all anständighet.

De flyktingströmmar vi ser just nu är resultatet av inte minst kriget i Syrien. Enligt UNHCR flydde 42 500 människor varje dag under 2014. Omsatt i en svensk verklighet, skulle det innebära att Gävle på två dagar skulle tömmas på nästan hela sin befolkning, att vi skulle lämna våra hus, lägenheter, jobb, företag, skolor och liv bakom oss tillsammans med våra familjer och anhöriga och försöka ta oss vidare till ett icke krigsdrabbat land, ta oss över gränser och förbi gränskontroller, via flyktingläger, försöka få en plats på en båt med hjälp av flyktingsmugglare och tvingas se människor vi känner och älskar dö. Riskera våra livet, och, om vi inte drunknar, tvingas börja om, vänta på besked, leva i ovisshet, förlora år av våra liv. Och kanske, i värsta fall, skickas tillbaka. En resa 42500 människor påbörjar varje dag.

Att alla de barn som nu går på dagis i Gävle, i stället skulle tvingas fly med sina familjer, är en verklighet vi slipper. För 30 miljoner andra barn, är det dock deras vardag och liv.

Sverige och Europa måste ta sitt ansvar för dessa barn och vuxna. När 60 miljoner människor är på flykt, måste alla länder som kan bidra.

Europa kan. Vi om några, borde minnas varför det är så viktigt med internationell solidaritet. Europa genomled under 1900-talet två världskrig som skördade miljoner människoliv och tvingade människor på flykt. Spanien var så sent som på 70-talet fortfarande en diktatur. Trots det har vi uppenbarligen inte lärt oss mer av vår egen historia än att vi med hjälp av lagstiftning upprättat en ogenomtränglig mur runt Europa som dödar tusentals människor varje år.

Det kan inte få fortsätta.

Mer läsning

Annons