Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 miljoner?!

/

Smittskydsinstitutet skriver ut några möjliga prognoser; i bästa fall 400 000 smittade, i värsta 5 miljoner svenskar insjuknade i svininfluensan. Fem miljoner?

Annons

I dag har bara 164 fall rapporterats, så ökningen under hösten kommer att sätta sjukvården på prov. När vaccinet kommer, 18 miljoner doser är beställda, två per svensk, sätts sprutprogrammet igång efter några dagar. Varenda svensk skall få ett erbjudande om en spruta.

Räcker inte sjukhusen till för de 5 miljoner som strömmar till, i värsta fall, rekvireras alternativa lokaler, kanske skolor, idrottshallar och företagshälsovården. Bilda kö, rulla upp ärmarna och vänd bort blicken.

Den som tycker att proportionerna sväller över alla breddar, att varningarna har ett drag av hysteri över sig, att konsekvenserna hittills inte är värre än för vilken höstlig asiatisk influensa som helst och att fem miljoner, varannan svensk, skulle insjukna har kanske inte allt klart för sig.

Alternativt inte orkar engagera sig i en egendomlig influensa som inte har något med svin att göra.

Men tänk om det är hög tid att ta alla varningar på allvar? Vågar vi fortsätta att låtsas som att inget händer mig och dig? Kanske bygger hysterin på fakta vi inte riktigt har koll på? Pandemi låter ju hotfullare än för- kylning.

Och rapporter sänds ut i all världens medier och när någon insjuknat rapproteras det i BBC News, CNN och Rapport. En svenska allvarligt sjuk i Tel Aviv, hur allvarligt är det?

Så var ligger problemen? Är det rädslan för okända virus som smyger sig på den mänsklighet som inte vårdar naturen och våra ändliga gemensamma resurser? Fruktar vi djurrikets hämnd? Är en sjukdom som inleds i Mexiko farligare än en förkylning som kan ledas till, Malmö? Varför 18 miljoner doser, som delat efter landsting kostar Gävleborg 70 miljoner?

Anders Tegnell på Socialstyrelsen svarar på frågor, men ger inga tydliga besked; inte ens han vet vad som skiljer svininfluensan från en vanlig influensa. Men ”det är en sjukdom som man ska akta sig för att underskatta”. Jaha.

Mer läsning

Annons