Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abortmotståndet har bytt skepnad

/
  • Aborträtten har med jämna mellanrum varit föremål för diskussion i Sverige.

Annons

2014 utfördes 36 600 aborter i Sverige enligt Socialstyrelsen. 93 procent av dem utfördes före vecka 12. Det betyder att väldigt få aborter i Sverige utförs vid aborträttens yttersta tidsgräns. Enligt rättsliga rådet beviljas idag runt 100 kvinnor abort i vecka 21.

Nu förs dock en diskussion kring att förändra tidsgränsen för aborter föranledd av medicinska framsteg som lett till att det finns fall, enligt Socialstyrelsens rättsliga råd 10 fall i Sverige, där barn fötts sent i vecka 21 och överlevt.

Svensk aborträtt är en oerhört viktig lagstiftning. Att tvinga kvinnor att föda barn är inte samhällets uppgift. Den beslutanderätten måste ovillkorligen ligga hos kvinnan själv. I Sverige har vi fri aborträtt till och med vecka 18. Mellan vecka 18 och 21 kan en abort beviljas om särskilda skäl föreligger.

Även om aborträtten i Sverige har ett starkt stöd handlar det trots detta inte om en ohotad rättighet. Under 90-talet var abortmotståndet i Sverige aggressivt och konfrontativt. I främsta ledet gick den Livets ord-anknutna organisationen Ja till livet. Med tiden har motståndet antagit ny form. Kontroversiella och provokativa kampanjer och demonstrationer har ersatts med juridiska processer, försök att dela ut pris till prominenta individer som drottning Silvia och politiska förslag om samvetsfrihet. Abortmotståndarna har gått från aktivism till lobbyism och flyttat in kampen mot den svenska aborträtten från gatan till sjukhus, folkvalda församlingar och rättssalar. En kamp i det tysta, för att undvika att väcka den majoritet som står stark bakom aborträtten.

Under torsdagen avgjordes det fall där Ellinor Grimmark, en barnmorska som anser att abort är mord, drivit en process för sin rätt att arbeta som barnmorska trots att hon av religiösa skäl vägrar medverka vid aborter. Samvetsfrihet för vårdpersonal, är en fin omskrivning för vad som i själva verket är en strid mot aborträtten.

Ellinor Grimmarks juridiska ombud heter Ruth Nordström. Ruth Nordström, är jurist vid de Livets ord-anknutna antiabortorganisationerna Provita och Scandinavian Human Rights Lawyers. Scandinavian Human Rights Lawyers säger sig kämpa för mänskliga rättigheter. Vad kampen i själv verket främst handlar om, är att avskaffa aborträtten. En kamp man bland annat försökt sig på att använda drottning Silvia i, genom att dela ut pris till drottningen för hennes arbete mot människohandel och på så knyta hennes namn till organisationen.

Samvetsfrihet äventyrar inte bara aborträtten, den äventyrar även patientsäkerheten och vår rätt till vård och kan i värsta fall leda till att viktig och till och med livsavgörande vård fördröjs på grund av vårdpersonalens privata ställningstagande i olika frågor. Och var drar vi gränsen? I Gävle finns ett dokumenterat fall där ambulanspersonal på grund av sina åsikter om flyktingar vägrade köra en självmordsbenägen tonåring till sjukhuset efter att denne hoppat ut genom ett fönster på andra våningen. "Låt honom hoppa, det är ju ändå bara en flykting" var beskedet från en ambulansanställd i den akuta situationen. Det visar tydligt på de mycket allvarliga situationer som kan uppstå om vi tillåter vårdpersonalens privata åsikter, i stället för patienternas behov av vård, styra i vården.

I riksdagen har Sverigedemokraterna lagt fram en motion om samvetsfrihet i sjukvården. Även inom Kristdemokraterna finns starka röster för införandet av samvetsfrihet. Kampen mot aborträtten, förs med andra ord även i demokratins innersta rum.

Det går inte att bortse från en medicinsk utveckling där inte minst framsteg inom neonatalvården förflyttat gränsen för överlevnad, vilket leder till att överväganden måste göras rörande aborträtten yttersta tidsgräns.

Tidsgränser kan inte vara helt oavhängiga de medicinska framsteg som ständigt görs.

Men de måste vara oavhängiga de röster som vill begränsa kvinnans rätt till sin egen kropp och reproduktiva hälsa.

Läs även: Arbetarbladet borde värna om mänskliga rättigheter och åsiktsfrihet

Mer läsning

Annons