Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aborträtten hotad

Annons

Anders Milton leder arbetet inom Socialdepartementets arbetsgrupp för att förebygga oönskade graviditeter, eller, annorlunda uttryckt, Socialdepartementets arbetsgrupp för att minska antalet aborter. En arbetsgrupp som i sig utgör ett hot mot aborträtten.

Resultatet av deras arbete så här långt bevisar detta. Och statistiken över vilka det egentligen är som gör abort i vårt land visar oss att arbetsgruppen blotta existens är högst tvivelaktig. Och, får vi förmoda, resultatet av en kristdemokratisk önskan om att begränsa kvinnans bestämmanderätt över sin egen kropp.

De som genomgår aborter i Sverige är inte först och främst tonåringar. Majoriteten av de som genomgår en abort i Sverige är vuxna kvinnor i åldersgruppen 20–29 år. Kvinnor som är betrodda med att rösta i allmänna val, kvinnor som är fullt kapabla att fatta mogna beslut och vars önskan om att göra abort bör respekteras.

Sedan 1975, då den nuvarande abortlagstiftningen infördes i Sverige, har antalet aborter per 1 000 kvinnor hela tiden legat på mellan 17,7 och 21,4.

Arbetsgruppens verksamhet har så här långt bland annat resulterat i ett förslag om ett abortregister, i vilket de kvinnor som genomgår en abort ska registreras med personnummer. För att bättre kunna förebygga komplikationer, utvärdera metoder och förbättra det förebyggande arbetet, enligt Milton.

Lyckligtvis säger de övriga regeringspartierna nej till registret. Och vi kan bara hoppas att de gör så även fortsättningsvis. Precis som de bör ta avstånd från arbetsgruppens minst sagt stolliga förslag om att sjukvården bör börja erbjuda oss sterilisering i större utsträckning för att få ner antalet oönskade graviditeter.

Vad regeringen borde fokusera på är inte att inskränka aborträtten genom förslag som förkläs i omsorg om landets kvinnor. Vad man borde fokusera på är att förhindra spridningen av könssjukdomar, inte minst bland landets unga, genom att bidra till att öka kunskapen kring spridningen av könssjukdomar, ökad kondomanvändning och subventionerade preventivmedel för landets unga.

Och Kristdemokraterna, de bör inte släppas i närheten av en livmoder. Resultatet kommer aldrig bli något annat än en politik som gör mer skada än nytta för vår reproduktiva hälsa.

Mer läsning

Annons