Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivismen flyttar in

/
  • Piratpartiet tog sig in i parlamentet. Utan någon annan egentlig politik än att vara för fildelning. På Vretasvägen i Bomhus firade Mattias Dalkvist och Andreas Rönnqvist.

Piratpartiet tog sig in i parlamentet. Utan någon annan egentlig politik än att vara för fildelning. Med mandaten på fickan är planen att som parlamentsparti "...fokusera all vår energi på medborgarrättsfrågorna och på att få Europa att välja rätt väg in i det framväxande informationssamhället". Vad nu det skall betyda.

Annons

Den politiska vardagen i Bryssel handlar om långt mycket mer än integritet på nätet. Hur Piratpartiet tänker hantera detta faktum erbjuder man inte väljarna något egentligt besked om.

Piratpartiets framgångar visar oss främst två saker; att enfrågerörelser mycket väl på allvar kan utmana de etablerade partierna, samt att platserna i parlamentet är billiga, det vill säga att få röstande gör det möjligt för mindre partier som Piratpartiet att ta sig in. Men Junilistans ras visar också att de kan bli ytterst tillfälliga besökare i de demokratiskt valda församlingarna.

Piratpartiet fick fler röster än både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Kanske kan deras framgång ses som ett paradigmskifte, där generalistpartier i dag mycket väl kan utmanas av enfrågerörelser som väljer att anta formen av ett politiskt parti.

Miljöpartiets framgång är välförtjänt och om Folkpartiet kan tala om en Marit Paulsen-effekt torde Miljöpartiet kunna se en Carl Schlyter-effekt. Som påläst och engagerat förstanamn har Carl Schlyter kommit väl till sin rätt i valrörelsen och förmodligen lockat till sig väljare. Ett rättvist utfall eftersom EU-motståndaren Carl Schlyter är långt mer engagerad i rollen som parlamentariker än vad många EU-vänner är.

Socialdemokraterna gör ytterligare ett katastrofval. Att vara störst parti är liten tröst i sammanhanget. Vad Socialdemokraterna inte förstått är att det inte räcker att använda Facebook och Youtube i kampanjarbetat för att bli ett parti av sin tid. Istället för att klappa människor på huvudet är det dags att ta dem i handen och lyssna på dem. Det är viktigare än att använda sig av de senaste internetverktygen.

Turligt nog för Socialdemokraterna visar det sig att Moderaternas valresultat är än mer uselt. Moderaterna är i dag mer av Moderaterna AB än ett politiskt parti. Den nya identitet som arbetarparti sitter illa och övertygar inte. Politiska budskap måste komma från hjärtat, de måste vara något större än valstrategi för att vinna röster.

Slutligen kan konstateras att valdeltagandet glädjande nog blev högre den här gången, men är socialt skiktat. Medel- och överklassen röstar. LO-kollektivet och de lågutbildade stannar hemma. Så kan det hela enkelt beskrivas. Det innebär att demokratideltagandet delvis är en klassfråga. Vilket är ett underkännande av både partierna och unionen.

Mer läsning

Annons