Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut läge för socialsekreterarna

/
  • Från och med måndag kommer socionomer inom Gävle kommun som i dag inte arbetar med ensamkommande barn att beordras att göra så under ett par veckors tid.

Det finns en yrkesgrupp som går på knäna just nu: socialsekreterare med fokus på nyanlända. Inte minst gäller det socialsekreterare med ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

I Gävle kommun verkar man dock till slut ha insett att arbetssituationen är ohållbar för socialsekreterarna. Redan på måndag utlovas förstärkning. Socionomer inom kommunen som i dag inte arbetar med ensamkommande barn ska nu beordras att göra så.

Hittills i år har 730 ensamkommande flyktingbarn sökt asyl på Migrationsverket i Gävle (de kallas "ankomstbarn", vissa av dem hanteras av andra kommuner i närområdet). Därutöver tillkommer de 127 barn som Migrationsverket anvisar Gävle kommun.

Det här är mer än en fördubbling jämfört med förra året, som redan det var ett mycket ansträngt år. Prognoserna för nästa år är ännu större – i riket säger beräkningarna att det kommer att ske en tiodubbling av antalet ensamkommande flyktingbarn.

Samtidigt är antalet socialsekreterare med ansvar för mottagandet av dessa barn väldigt få. På Gävle kommuns utredningsgrupp för ensamkommande barn var de för ett år sedan sex stycken. I dag är de ett dryga tiotal. Det räcker inte på långa vägar.

Nyrekrytering pågår, men det tar tid att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Och det tar tid för de nya medarbetarna att sätta sig in i verksamheten.

Fackförbundet Vision har nyligen genomfört en enkät bland sina medlemmar som arbetar med flyktingar. Allra kämpigast svarar de som hjälper de ensamkommande flyktingbarnen att de har det. Nästan hälften av alla svarande som arbetar med flyktingbarn svarar att de saknar förutsättningar att sköta jobbet enligt gällande regelverk.

"Reglerna säger att vi ska ha enskilda samtal med varje barn, men det hinner vi tyvärr inte", säger socialsekretare Ylva Grönvall i Malmö, till TT. Det här leder till att Ylva och hennes kollegor undviker att ställa vissa frågor. "Vi kan inte fråga "hur var resan?" utan att ha tid att hantera svaret. Nästan alla har ju förlorat en familjemedlem", fortsätter hon.

Att arbeta som socialsekretare är inte som vilket jobb som helst. Det handlar ytterst om liv och människors säkerhet. Samhället, vi, måste kunna lita på en rättssäker handläggning.

Det här är en verksamhet som länge varit pressad till sitt yttersta, där personalen gång på gång larmat om orimliga arbetsmängder. Det är en mycket slimmad verksamhet, och när ärendemängden ökar i den takt som skett detta år, denna höst, blir arbetssituationen ohållbar.

Som ovan nämnts, har Gävle kommun till slut insett att arbetssituationen är ohållbar för socialsekreterarna, så redan på måndag utlovas förstärkning. Det handlar dels om förstärkning inom administration, dels om fler socionomer. En handfull socionomer inom kommunen som i dag inte arbetar med ensamkommande barn ska nu beordras att göra så under ett par veckors tid. Inte för att det finns något överflöd av socionomer som sitter sysslolösa i dag. Socionom är ett bristyrke. Ett yrke som kräver lång högskoleutbildning.

Vad som nu måste ske är att tydliggöra arbetsuppgifterna för de socionomer som arbetar med ensamkommande. Vilka arbetsuppgifter kan endast utföras av socionomer? Vilka arbetsuppgifter kan andra medarbetare utföra? Allt för att underlätta och minska trycket för de socionomer som snart inte orkar mer.

Det krävs också att socialtjänsten enklare, och snabbare, får del av de medel som staten avsätter för mottagandet av ensamkommande barn.

Vi måste investera i ett värdigt mottagande för de barn som söker sig hit. En god början på ett nytt liv. Men vi vinner inget på om vi låter en hel yrkesgrupp bränna ut sig.

LÄS ÄVEN: Mahdi dumpades i Stockholm

LÄS ÄVEN: Värdet på ett barn

LÄS ÄVEN: Sandviken kraftsamlar för att ta hem flyktingbarn

Mer läsning

Annons