Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla förlorar

/
  • Med en tydlig agenda. De senaste årens politik har inneburit att klyftorna i samhället har ökat. Nu larmar landets socialsekreterare om en orimlig arbetsbörda. Sedan Alliansregeringens tillträde 2006 har social­bidragen ökat med 33 procent.

Annons

Det är inte ovanligt att olika yrkesgrupper larmar om en alltför tung arbetsbörda. Men den här gången bör makthavarna verkligen ta till sig larmet och lyssna noga. Den här gången handlar det om dem som försöker täta sprickorna i samhällets allra yttersta skyddsnät: socialsekreterarna.

Akademikerförbundet SSR presenterade på måndagen en undersökning om arbetssituationen för landets socialsekreterare. Resultatet är alarmerande. En majoritet (83 procent) av socialsekreterarna uppger att arbetsbelastningen är hög och att de inte hinner med sina arbetsuppgifter. Var tredje (38 procent) anser inte att den egna kommunen längre klarar av att upprätthålla kvalitet och rättsäkerhet. Inför de här siffrorna bör vi haja till. För det här är riktigt allvarligt.

Det som i dag händer på landets socialkontor är effekterna av en tydlig politisk linje. En politik som säger att djupare klyftor mellan människor i ett samhälle är nödvändigt för att tillväxt och framgång ska främjas (det vill säga en renodlad högerpolitik). Vissa får med denna politik väldigt mycket mer i plånboken. Men det innebär samtidigt att en del får det rejält mycket sämre. Riktigt uselt i många fall.

Det går inte att säga annat än att regeringen har lyckats med sin politik. I SSR:s enkät uppger nästan varannan socialsekreterare att de upplever att klyftorna mellan människor i den egna kommunen har ökat under det senaste året.

Främst handlar det om de drastiska förändringarna i a-kassa och sjukförsäkring. I dag, när de sjuka fått beteckningen arbetslösa, och de arbetslösa inte har rätt till ersättning, har landets socialtjänster helt sonika tagit över Arbetsförmedlingens och Försäkringskassans uppgifter. Kostnaderna har förts över från stat till kommun. Och i kommunerna skvallrar de röda siffrorna om socialtjänstens ökade arbetsbörda. Sedan 2006 har försörjningsstödet ökat med 33 procent och ökningen bara fortsätter.

Blir du långtidssjuk eller förlorar arbetet i dag innebär det fattigdom. Och fattigdom smittar. En fattig förälder innebär ett fattigt barn, fattigdom leder till ökad kriminalitet, fler anmälningar om att barn far illa och ökat missbruk. Bara för att nämna några effekter.

Att fattiggöra en del av befolkningen innebär de facto enorma kostnader för samhället.

Alla förlorar.

Det är om detta som den politiska debatten borde handla om.

Mer läsning

Annons