Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla lika, men olika

Annons

Tiotusen på Sergels torg i måndags, några hundra på Rådhustorget i går; de anständiga samlas mot Sverigedemokraterna och för tolerans, mångfald och allas lika värde.

En självklarhet för de flesta, men några tusen Gävlebor avviker, de röstade för Roger Hedlund och hans inskränkta lilla parti.

Hedlund själv slöt upp på Rådhustorget; hörde han något? Såg han sig omkring? Var detta det Sverige han föraktar och vill stuva om?

Här stod unga, äldre, svarta, färgade, bruna och ganska många frusna blekvita. Där fanns också ett antal han gärna skickar hem, och ut ur landet. Hedlund önskar sig en omgivning där han känner igen sig, en like bland likar. De avvikande stör.

Men de anständiga är toleranta, också Hedlund är en del av det mångkulturella Sverige.

Där ryms också de 20 Sverigedemokrater som snart stiger in i riksdagen. De bidrar, på sitt sätt, till mångfalden. Några har sin politiska bakgrund i nazism och högerexstremism, andra önskar sig fler hemmafruar och slut på extremfeninismen, någon har sänt ett personligt bidrag till Svenska motståndsrörelsen, ett rent nazistparti och en är övertygad om att vissa invandrare bär på en ”aggressiv gen”. De 20 har bara en sak gemensamt, föraktet för det avvikande. Muslimer avviker, och förblir osvenska också efter en mansålder här. Det vet väl alla?

Men ingen bär på tyngande akademiska meriter och betygsgenomsnittet för de som gått ut gymnasiet når bara blygsamma nivåer. Men i det moderna Sverige finns det ju plats för alla.

Mer läsning

Annons