Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen är som aliens

/

Annons

Jag har ett tips för alla som är rädda om sin hälsa: undvik att titta på debattprogrammen på tv. Det är en ungefär lika skrämmande upplevelse som de där filmerna där aliens kommer till jorden och bestämmer sig för att förstöra allt dom ser. Infrastrukturen, sjukhusen, den lokala krogen, allt i ruiner.

För i sofforna i debattprogrammen kan man ofta hitta allianspolitikerna som verkar ha ungefär samma agenda; Människor, vad ska vi ha dom till? Klarar dom sig inte så får de skylla sig själva. Självklart har de som sitter i tv-sofforna lite mer finess än utomjordingarna, annars skulle vi ju snabbt organisera motståndet och i slutscenen bygga upp allting igen, ännu bättre. Nej, för aliensen i tv-sofforna är nämligen också människor, även om de verkar leva på en annan planet och pratar om en helt annan verklighet.

Ett exempel: från Alliansens håll får vi gång efter annan höra att lägstalönerna är för höga, eller att ungdomars löner skulle må bra av att vara lägre. Frågan är var i universum man klarar sig på ännu mindre än vad vi nu tjänar.

Minimilönen för vanligt yrkesarbete i till exempel restaurangbranschen är 18 393 kronor. Detta i en bransch där 36 procent arbetar deltid och 24 procent är visstidsanställda. Fler än en tredjedel av oss kommer alltså inte ens i närheten av de där 18 393 kr. För att inte tala om 16–18 åringarna som går på en ännu lägre lägstalön.

Tycker kanske Alliansen att man ska ha flera jobb, fler pusselbitar, för att få det dom kallar livspusslet att gå ihop? Eller är det bara meningen att vi ska vara pusselbitarna i deras pussel? Städa deras hem, laga deras mat, hålla öppet affärerna i deras bostadsområden, allt till en minimal lön.

Samtidigt ligger snittlönen för en vd i restaurangbranschen på 170 000 kronor i månaden, i och för sig betydligt lägre än andra branschers vd:ar.

I ett samhälle med så här stora löneskillnader, hur kommer det sig att det fortfarande kommer korkade idéer om att det är lägstalönerna som borde sänkas?

Jag skulle vilja komma med ett annat förslag. I stället för att sänka lägstalönerna borde vi såklart sänka högstalönerna. Tänk så mycket pengar vi skulle få över till att anställa fler ungdomar på våra äldreboenden, i skolan, i sjukvården, i köken. Tänk, då skulle vi ju till och med ha råd att höja lägstalönerna! Då kanske vi också se samma bild när vi sen försökte lägga våra pussel och jag skulle våga kolla på sci-fi igen.

Jag älskar lyckliga slut.

Jenny Wrangborg

Mer läsning

Annons