Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen först?

/
  • BORGERLIG ENIGHET går före landstingets ekonomi och en fungerande sjukvård. Den underställs högerns strukturer och ganska torftiga makthunger, konstaterar Kennet Lutti i dagens ledare.

I ett oändligt antal ledare har Gefle Dagblad krävt att någon, ett eller flera partier, tar ansvar för landstinget. Svåra beslut väntar men läget är låst utan fungerande majoritet.

Annons

Det kan handla om hundratals anställda och besparingar som under några år singlar iväg mot en halv miljard. Skatteinfallet minskar och utgifterna skenar. Det går inte ihop. Ekonomisk härdsmälta hotar. Så ser det ut i Västerbotten, ett län inte så olikt Gävleborg.

Några sjukhus måste därför stängas och strukturer rivas ner och byggas om. Det blir smärtsamt. Svante Lönnbark och hans kamratkrets sitter på papper med detaljerna, men har ingen majoritet som kan ta emot skrifterna och därefter verkställa. Det som måste göras förblir ogjort.

Underskotten växer då snabbt upp över taket på landstingshuset. Men så här kan vi ju inte ha det. Tänker ingen på patienter, anställda och de usla tider som underminerar varje försök att tänka och planera långsiktigt?

Det verkar inte så.

Men när, efter tragglande lokalt och i partiernas centralkommitteer, en möjlig och ganska bekväm majoritet verkar beredd att ta över klagar GD och borgerliga Ljusnan och HT i Hudiksvall; varför skall centern ta ansvar när ansvaret spräcker högerns enighet?

Resonemangen leder, såvitt de går att tolka, till följande: Gärna ansvar men inte från alliansen.

Den siktar in sig på makten, sedan säljs delar av vården ut till högstbjudande.

Borgerlig enighet går så före landstingets ekonomi och en fungerande sjukvård. Den underställs högerns strukturer och ganska torftiga makthunger.

En tröstande tanke kan ändå sändas iväg till GD och resterna av alliansen; de som nu tar över har allt att förlora på att de vågar vinna. De tar ansvar när högern väljer enkel populism.

Mer läsning

Annons