Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansfri USA-allierad

/
  • SNART ETT NATOLAND. Med Sveriges täta militära samarbete med Natoländer, i EU, partnerskap för fred och i utlandet (Afghanistan), blir vårt land allt mer som vilket annat USA-allierat Natoland som helst.

Annons

Tror du att Sverige är alliansfritt? Då tror du fel, att döma av uppgifterna från Wikileaks. Enligt dem, som publicerades i Svenska Dagbladet i går, klassar USA:s ambassadör Sverige som en pålitlig USA-allierad.

Med Sveriges täta militära samarbete med Natoländer, i EU, partnerskap för fred och i utlandet (Afghanistan), blir vårt land allt mer som vilket annat USA-allierat Natoland som helst.

USA:s president bör vid statsbesök inte berömma den svenska statsministern Reinfeldt för insatserna i den gemensamma kampen mot terrorismen annat än i slutna rum. Det är råd som USA:s ambassadör skickar hem, enligt Wikileaks.

Om uppgifterna stämmer har vi mycket att diskutera. För det första måste vi ta ställning till de sakförhållanden som målas upp. Om Sverige i praktiken är ett USA- och Nato-allierat land måste vi göra något åt det.

Antingen måste Sverige distansera sig från Nato, USA och andra militärstrukturer och åter inta en alliansfri hållning. Eller så måste svenskarna ha en debatt och ta ställning till om vårt land ska gå med i militäralliansen Nato.

Som utvecklingen blivit med Sveriges säkerhetspolitik de senaste decennierna är det uselt skött. Redan för 18 år sedan avskaffades den formulering som många kanske tror gäller, att Sverige är alliansfritt i fred syftande till neutralitet i krig.

Det ändrades sedan än mer till att vi nu knappt kan beteckna oss alliansfria. Vi är ju med i EU och de militära samarbeten som är under uppbyggnad där. Vi är stridande i Afghanistan, med en USA-general som befälhavare.

Och enligt Wikileaks är vi så duktiga på att med USA bekämpa terrorism att vi förtjänar beröm av USA:s president.

Visst har det hela tiden, även under neutralitetens glansdagar, funnits de i politiken och militären som velat knyta Sverige närmare USA. Till exempel sa en borgerlig försvarsminister för tre decennier sedan att vi vet var vi hör hemma, alltså på den USA-ledda sidan i dåtidens kalla krig.

Med avslöjandena från Wikileaks blir vi åter varse var vi hör hemma. Det där med alliansfrihet ska tydligen inte tas på allvar.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons