Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen lag om habiliteringsersättning!

Annons

Jakob Fichtelius från Sandviken är en av de som stridit för rätt till habiliteringsersättning. Under måndagen meddelade Vänsterpartiet att man i budgetförhandlingarna fått igenom att ersättningen lagstadgas.

Politik i sin finaste form gör skillnad i människors liv, verklig skillnad.

Som beskedet om att habiliteringsersättningen nu blir lagstadgad i Sverige.

Det beskedet lämnade Vänsterpartiet vid en presskonferens under måndagen om det jämlikhetspaket på 2,6 miljarder kronor som man fått igenom som del av sina budgetförhandlingar med regeringen.

Att Vänsterpartiet tog strid för habiliteringsersättningen i budgetförhandlingarna hedrar dem. Andra som också arbetat för habiliteringsersättningen politiskt är Thomas Eneroth, som med nästan rörande engagemang och enträgenhet år efter år i riksdagen skrivit frågor till ansvarigt statsråd och motioner rörande habiliteringsersättningen.

Det är en typ av politiskt arbete som inte får uppmärksamhet i rubriker, men som i all sin lågmälda enkelhet är en avgörande del av den demokratiska processen.

Jakob Fichtelius i Sandviken är en annan som tagit strid för habiliteringsersättningen, han är dessutom en av de vars ekonomi kommer förbättras och bli mer stabil av måndagens besked.

I våras skrev Fichtelius en insändare i Arbetarbladet i vilken han bland annat konstaterade följande:

"Beslutet om flit-peng borde inte ligga på kommunal nivå. Det borde vara en statlig angelägenhet så att samma regler ska gälla var man än bor i landet. Hoppas att mitt brev ger resultat och att det sker en förändring snarast!"

Fichtelius situation beskriver med precision orättvisorna som funnits i Sverige ifråga om habiliteringsersättning och det orimliga i dem. I Sverige finns det 38 kommuner som inte betalat ut denna ersättning. Sandviken som Jakob Fichtelius bor i är en av de kommunerna. Grannkommunen Gävle, bara någon mil bort, är däremot en av de kommuner i landet som betalat ut habiliteringsersättning.

Att gå till en verksamhet, utföra ett arbete och inte få ersättningen när människor i grannkommunen får det, beskriver väl varför beskedet om att habiliteringsersättningen lagstadgas är viktigt. Att ersättning inte betalats ut har trots allt dessutom inneburit att människor som kanske måste ta färdtjänst till sin verksamhet och dessutom precis som alla andra äter lunch tvingats betala för att arbeta. Något som få om ens någon på ordinarie arbetsmarknad skulle acceptera.

Att habiliteringsersättningen nu lagstadgas innebär att kommuner inte längre med exempelvis hänvisning till budgetunderskott kan göra en besparing genom att plocka bort ersättningen. De 350 miljoner som skjuts till för att kommuner skall kunna införa habiliteringsersättningen alternativt höja den innebär att det handlar om en billig reform, men med stor inverkan på jämlikheten för de människor som berörs.

Det är bra politik för både den enskilda människan och för samhället hon lever i.

Mer läsning

Annons