Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd Sveriges röst väl

/
  • Migrantarbetare i Qatar som arbetar med att färdigställa fotbollsarenor till fotbolls-VM 2022.
  • Migrantarbetare i Qatar som arbetar med att färdigställa fotbollsarenor till fotbolls-VM 2022.
  • Fotbolls-VM 2022 har förlagts till Qatar.

Det har varit många upprörda känslor sedan det slogs fast att Qatar blir det land som får anordna fotbolls-VM 2022. Inte minst i fotbollsvärlden.

Annons

Dels har det handlat om klimatet. Det är upp till 50 grader varmt i skuggan på sommaren när fotbollsmatcherna ska spelas. Farligt för spelare och publik.

Fast främst har det handlat om arbetsvillkoren för de som har till arbetsuppgift att bygga de arenor där spelet sedan ska ske. Hittills uppskattas fler än 1 400 gästarbetare dött i arbetet med att uppföra fotbollsarenorna. Totalt förväntas över 4 000 arbetare dö under färdigställandet av arenabyggena om inget radikalt görs snarast. Dödsfallen handlar främst om mycket bristfällig arbetsmiljö: fallolyckor och hjärtattacker till följd av uttorkning.

När fotbolls-VM 2022 förlades till Qatar var det i strid med allt vad mänskliga rättigheter innebär. Världsfacken har protesterat ihärdigt och nu senast är kravet från facken att Fifa-toppen Sepp Blatter inte bör ges förnyat förtroende.

Blatter har lett Fifa i 17 år men i slutet av maj utmanas han av tre andra kandidater: den portugisiske före detta fotbollspelaren Luís Figo, den jordanske prinsen Ali-Bin al-Hussein och Hollands fotbollsförbunds ordförande; Michael Van Praag. Den enda av de fyra kandidaterna som (enligt Världsfacket IFS) öppet gjort uttalanden om att exploateringen av gästarbetarna i Qatar ska upphöra är den senare kandidaten, Van Praag. Det är också honom som Världsfacket tycker att resten av fotbollsvärlden bör stödja.

Så, ska facken verkligen lägga sig i nomineringsarbetet till Fifa? Ja, jag menar så. I det här fallet hör sport och politik ihop. Den gigantiska cirkus som ett fotbolls-VM innebär är ett utmärkt tillfälle att lyfta migrantarbetarnas situation, inte minst i rika länder som Qatar.

I ett sådant här fall, när facken har möjlighet att påverka arbetsförhållandena för tusentals arbetare så måste den påverkan ske. Ett sätt är att sätta press på den som har det yttersta ansvaret för Fifas finest arrangemang, fotbolls-VM, så att hen inte kan undvika frågan om arbetarnas villkor.

Qatar är ett land som inte skulle fungera utan hjälp av gästarbetare, gästarbetare som främst är migranter från andra delar av Asien: Nepal, Indien, Filippinerna. Gästarbetarnas status är låg samtidigt som de utgör en mycket stor del av befolkningen. Endast en knapp fjärdedel av invånarna i Qatar är qatarier, har qatariskt medborgarskap, resten är gästarbetare. Det är dessa gästarbetare som gör grovjobbet inom den gigantiska oljeindustrin, städar i de qatariska hemmen – och bygger fotbollsarenor.

Skillnaden i trygghet och säkerhet på arbetsplatsen mellan de inhemska arbetarna och gästarbetarna är astronomisk. Många gästarbetare saknar arbetsrättsligt skydd och arbetar under slavliknande förhållanden. De anställda har inte rätt att organisera sig fackligt och arbetsgivaren tar ofta migrantarbetarnas pass under tiden de är i landet.

Det svenska fotbollsförbundet bör markera, och som ett av 209 röstberättigade förbund den 29 maj lägga sin röst på den ende kandidat som mäktat med att lyfta frågan om gästarbetarnas situation i Qatar.

Säg nej till Blatter. Ja till Van Praag.

Mer läsning

Annons