Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du en marionettdocka, Källgren Sawela?

Annons

Inger Källgren Sawela har varit politiskt aktiv sedan 1976. Hon var oppositionsråd för Moderaterna i landstinget Gävleborg under tio års tid innan hon tog över som oppositionsråd i Gävle kommun 2004. Sedan årsskiftet är Inger Källgren Sawela kommunstyrelsens ordförande, tillika nytt kommunalråd i Gävle. Det vill säga; den person som har att axla det största ansvaret i kommunen. Nog borde vi förvänta oss att denna kvinna med decennier av erfarenhet inom lokalpolitiken har de kunskaper som krävs för att klara uppdraget som kommunalråd? Jag har förutsatt att så är fallet. Källgren Sawela har under årens lopp i de allra flesta fall gett ett stabilt och gott intryck.

Nu är jag inte riktigt lika säker. Inte sedan affären med den moderate socialnämndsordföranden som delade rasistisk hatpropaganda på nätet briserade. För i samband med denna händelse framgick det att Inger Källgren Sawela inte förstår vilket ansvar och vilka krav som ställs på ett kommunalråd. Då Arbetarbladet ringde upp Källgren Sawela för att få hennes kommentarer angående sin partikamrats rasistiska delningar på nätet svarade hon: "Jag har jobbat hela dagen. Det är fredag kväll och jag orkar inte ta tag i det här nu." Det är inte kommunalrådsklass på den kommentaren. Inte på långa vägar. Ett kommunalråd är i tjänst 24 timmar om dygnet. Händer det något av en sådan kaliber, som att en socialnämndsordförande delar rasistisk propaganda, måste ett kommunalråd ge en kommentar. Ett kommunalråd 2016 har också kravet på sig att ha en källkritisk ryggrad, ha kunskap om vad rasistiska hatsajter som till exempel Fria tider är för något. Det gjorde Källgren Sawela tydligt i intervjun med Arbetarbladet att hon inte hade en aning om. Sedan verkar hon inte heller förstå att det allra största problemet i denna härva inte handlar om Facebook eller delningar, utan det innehåll som socialnämndsordföranden delade då han tyckte att "det här ser intressant ut, kanske fler vill läsa". Den rasistiska hatpropagandan.

Om vi på något sätt ska försöka försvara Inger Källgren Sawelas agerande så måste vi se hur hennes parti har agerat de senaste veckorna. Vi får dels ha i minnet att Moderaternas partisekreterare, Gävlesonen Tomas Tobé, skickade sin egen pressekreterare till Gävle för att medieträna det nya moderata styret i Gävle inför det stundande uppdraget. En medieträning vi så här i efterhand kan konstatera inte kan ha varit särskilt lyckad. För en medieträning utan att de som tränas har de självklara direktiven om hur källkritik fungerar och att ett kommunalråd alltid är i tjänst när media ringer klara för sig, det är ingen medieträning att luta sig mot. Men vi måste även minnas det faktum att Moderatledningen inte gett Källgren Sawela, som alltså är ordförande för Gävle kommunstyrelse, det vill säga kommunens mäktigaste politiker, mandat att uttala sig i frågan om den avgående socialnämndsordföranden. Något som visar på en stor brist i partiets agerande. Källgren Sawela förklarade för Arbetarbladets reporter på tisdagen att anledningen till att hon inte tidigare uttalat sig i frågan var för att hon "inte hade mandat att göra den bedömningen" samt att Moderaterna alltid utser talespersoner. "I det här fallet har Patrik Stenvard och Måns Montell haft den rollen", förklarade Källgren Sawela. Arbetarbladets rapportering ger alltså bilden att det inte är Inger Källgren Sawela som styr, utan att hon i stället är en marionettdocka under Patrik Stenvard och Måns Montell.

Det blir en skakig tid, den del av mandatperioden som återstår. Det krävs att Alliansföreträdarna ï allmänhet, och Moderatföreträdarna i synnerhet, klarar av att reparera det sargade förtroende hos väljarna som den senaste tidens händelser har inneburit.

Ett tips till kommunens allianspolitiker är att varva den dagliga läsningen av högerns ledarsidor med även röda ledarsidor, som Arbetarbladets, då går det nämligen att lära sig en hel del. Som att få lärdomar i källkritik till exempel, vilka sidor på nätet som sprider rasistisk hatpropaganda och vilka krav medborgarna bör ställa på ett kommunalråd.

LÄS ÄVEN: Viktig information till allmänheten

LÄS ÄVEN: Tänk efter en sekund innan du delar

LÄS ÄVEN: När rasisterna tog över fullmäktige

Mer läsning

Annons