Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är USA redo för Hillary Clinton?

/
  • Hillary Clinton vill bli den lilla människans förkämpe.

Hillary Clinton vill bli Demokraternas presidentvalskandidat. Det beskedet kom i söndags. Ett föga oväntat besked.

Annons

Hillary Clinton har egentligen bara presidentposten kvar att bocka av i sin politiska karriär, att hon vill vinna, och bli USAs första kvinnliga president, råder ingen tvekan om. Vad som stundar är hennes sista politiska strid, för når hon inte ända fram den här gången, blir det inga fler chanser för den nu 67-åriga Clinton. Det ger hennes väg mot presidentvalet en extra dimension.

Hillary Clinton vill bli president, hennes kampanj för att nå sitt mål, ser ut att kunna bli den dyraste genom tiderna, och den här gången kommer hon att använda sig av att hon är kvinna, att hon är det andra i amerikansk politik, i stället för att tona ner detta faktum. Därför kommer också hennes resa mot kandidatur bli en mycket, mycket intressant politisk resa att följa.

Till New York Times säger kampanjarbetare att Clinton inte kommer tala om den amerikanska medelklassen, eftersom medelklass i USA inte längre är synonymt med en stabil tillvaro. Det är också därför Hillary Clinton hellre pratar om everyday Americans, de strävsamma, hårt arbetande människorna i USA när hon nu lanserar sin kandidatur.

Frågan är dock om USA är redo för en kvinnlig president. Landet präglas av en religiositet som per automatik innebär att väljarkåren i stort är i svenska mått mätt konservativ, om vi räknar bort de urbana områdena på väst- och östkusten.

Samtidigt finns också en nyvåg av feminister, med språkrör som Lena Dunham, skaparen av den kultförklarade TV-serien Girls, som representerar en unga, politiskt medveten generation i USA, som gärna pratar jämställdhet och jämlikhet. Lena Dunham drog för övrigt igång sitt kampanjande för Hillary Clinton i sociala medier redan i söndags. Dunham som även plockades upp av Obamas kampanjteam för att fånga förstagångsväljarna.

En tyngre vägande faktor som talar mot Hillary Clinton än hennes kön, är dock det faktum att hon under så lång tid befunnit sig i den politiska maktens absoluta centrum. Hillary Clinton tillhör gräddan av USAs politiska elit. Att hon i alla fall initialt nu fokuserar på att framstå som någon som slår från underläge och ett ödmjukt språkrör för den lilla människan, kan ge henne problem med trovärdigheten. I videon som släpptes under söndagen pratar Clinton om att spelplanen fortfarande är riggad till fördel för de i samhällets topp. Den toppen tillhör Clinton själv.

Samtidigt visar dock opinionsundersökningar att stödet för henne bland Demokrater är starkare i dag, än 2007. I dag säger 59 procent att de kan tänka sig att rösta på Clinton, uppger New York Times.

Frågan som återstår är trots detta om en så etablerad politiker som Hillary Clinton, kan göra sig till ett trovärdigt språkrör för den lilla människan och måla porträttet av sig själv som en politisk underdog.

Enkelt lär det inte bli, men långt ifrån omöjligt.

Hillary Clinton är trots allt kvinna.

En nackdel, fortfarande, som dock den här gången förhoppningsvis kan bli till hennes fördel.

Mer läsning

Annons