Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarrörelsen tillhör männen

Annons

I sin upptakt inför valet har LO släppt kampanjen Reinfeldts Sverige. Huvudnumret är en film om det Sverige som den borgerliga regeringen med Moderaterna i spetsen skapat under sitt åtta år långa regeringsinnehav. Statistik om skattesänkningar som slår mot de svaga och gynnar de starka blandas med tre LO-medlemmars egna berättelser. Och så klart Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson. För vad är arbetarrörelsen utan en stark metallare som visar vägen framåt?

I filmen möter vi Camilla som blev av med sitt jobb när produktionen i företaget hon arbetade på flyttades utomlands. Camilla som när hon blev arbetslös bestämde sig för att hon inte skulle tillbaka till vårdens otrygga och slitsamma arbetsformer. Istället valde hon att studera vidare till förskolelärare.

Att Camilla inte vill återvända till vården är inte konstigt. Hon väljer bort dålig arbetsmiljö, deltidsarbete och delade turer. Utslitna kroppar som inte håller för hela det arbetsliv de behöver arbeta för att få en alldeles för låg pension. En del av arbetsmarknaden, som förutom i Camillas kommentar, inte alls syns i LO:s film.

Istället ser vi industrins ledare, de med ansvaret för Sverige, gå runt på golvet och möta sina kompisar, industriarbetarna. Det är en minst sagt tråkig reproduktion av arbetarrörelsen och av arbetaren. Även om industrin har drabbats hårt av konjunkturnedgångarna är det de kvinnodominerade yrkena inom välfärden som drabbats hårdast av Reinfeldts Sverige.

Den beskrivning filmen gör av Reinfeldts Sverige är riktig. Men den sänder även bilden av en arbetarrörelse som fortfarande företräder industrins, och därmed männens, intressen.

Till Kommunalarbetaren säger Johan Ulvenlöv på LO att det var svårt att få folk att ställa upp under den tid som Löfven och Torwaldsson besökte Tranås. Kanske samtidens mest urvattnade ursäkt.

LO gick miste om en möjlighet att verkligen belysa den arbetsmarknad som åtta års skattesänkarpolitik skapat. Istället befäste de bilden av arbetarrörelsen som männens bastion.

Mer läsning

Annons