Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslinjen har kantrat

/
  • Tvingas till reträtt. Moderaterna svänger nu i frågan om ett femte jobbskatteavdrag. Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt är bekymrade.

Annons

Så tog den spikraka färden utför Arbetslinjen till slut stopp. Regeringen har tvingats till reträtt. Det blir inget femte jobbskatteavdrag, det berättade statsminister Fredrik Reinfeldt på en pressträff under tisdagen. Om Moderaternas nya besked grundar sig på en uppriktig oro för landets ekonomi, eller om det rör sig om rädslan för att förlora ansiktet, det är för betraktarna att grunna på. Den bistra sanningen är att regeringen hade fått lida ett förnedrande nederlag i riksdagen om de fortsatt att driva frågan om ett femte jobbskatteavdrag. Oppositionen (inklusive Sverigedemokraterna) har tydligt förklarat att de planerat att sänka regeringen i frågan om ytterligare ett jobbskatteavdrag.

Ett tredje (tyvärr inte särskilt troligt) alternativ skulle vara att Reinfeldt (och Borg) till slut insett att deras universalrecept, skattesänkningar, inte alls lyckats få fler människor i arbete. Trots över en mandatperiod av skattesänkningar är arbetslösheten i Sverige fortfarande ohyggligt hög, de senaste siffrorna visar 7,5 procent. Moderaternas ihärdiga jobbskatteavdrag har dock lyckats åstadkomma något helt annat: att klyftorna mellan de som har och de som inte har växer.

Regeringens skattesänkningar har under de senaste fem åren kapat ungefär 100 miljarder från statskassan – per år. De nu pausade skattesänkningarna skulle kapa ytterligare drygt 17 miljarder kronor. De som hittills har fått betala de här skattesänkningarna är de sjuka och arbetslösa.

Det är en väldigt cynisk politik. Det är viktigt att påminna om att det finns ett helt annat, mycket humanare sätt, att stimulera arbetstillfällen. Svaret är inte att svälta sig ur krisen, i stället bör vi investera i sådant som bygger landet starkt. Sådant som satsningar på infrastruktur, arbetsmarknadsutbildning, forskning – och välfärd.

Det är inte svårt att se (för den som orkar lyfta huvudet och se sig omkring) att vår välfärd är riktigt krasslig. Därför bör vi lägga en hel del av de miljarder vi nu sparar i och med att det femte jobbskatteavdraget fryser inne på att plåstra om välfärden.

Men vi bör också satsa på att bygga ut järnvägen, stimulera forskning och utbilda de arbetslösa inför nästa högkonjunktur. Vi har pengar till det. Det handlar bara om fördelning.

Arbetslinjen har kantrat i diket. Nu väntar vi på en riktig arbetsmarknadspolitik.

Mer läsning

Annons