Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(Ask)ungen

/

Beatrice Ask kanske inte riktigt sitter i ett slott och är sådär härligt verklighetsfrånvänd som vissa människor kan vara. Däremot verkar hon vara rätt så väldigt långt från verkligheten hon skall arbeta med. Så långt att hennes trovärdighet egentligen faktiskt är noll rörande hennes kamp mot handeln med kvinnor för sexuella ändamål.

Annons

Beatrice Ask skall jobba med traffickingfrågan under det svenska ordförandeskapet i EU. Och nu har hon därför varit på studiebesök i Bryssels prostitutionskvarter. På tryggt avstånd från verkligheten har hon enligt Ekot glidit runt i en minibuss med tonade rutor och beskådat prostitutionen. En sorts social safari där justitieministern kan iaktta de prostituerade och männen som köper sex i sitt naturliga habitat men ändå slippa konfronteras med en genomvidrig verklighet.

Vilka tidigare erfarenheter och möten med prostitution Beatrice Ask har framgår inte i intervjun i Ekot, men med tanke på de Marie Antoinette-ska uttalandena i Ekot skulle en kvalificerad gissning landa på cirka noll tidigare erfarenheter och möten.

Hur Beatrice Ask tänkt sig arbeta med traffickingfrågan under det svenska ordförandeskapet är ännu oklart. Men vad som däremot är helt klart är att hon ger sig in på ett område som under flera år varit ett tröstlöst projekt.

Inom EU har man bestämt sig för följande. Det är skillnad på frivillig och ofrivillig prostitution. Trafficking skall bekämpas men inte prositution. Prostitutionslagstiftningen är nationell lagstiftning inom unionen, men traffickinglagstiftningen är gemensam. Det är skillnad på frivillig och ofrivillig prostitution. Enligt EU.

Att trafficking är dåligt har man alltså kunnat enas kring inom unionen. Att prostitution är dåligt har man däremot inte kunnat enas kring. Tyskland och Nederländerna har legaliserat prostitutionen. Sverige har kriminaliserat sexköparna. Tyskland och Nederländerna är två stora destinationsländer inom unionen för trafficking. Sverige är det inte.

Sexköpare är inte kvalitetsmedvetna kunder med samvete. Om de prostituerade är traffickingoffer eller inte torde göra liten skillnad för den som tycker det är helt ok att betala för att få köra in sin kuk i en annan människa. Genom en etablerad legal marknad skapas en etablerad kundkrets. En kundkrets som inte gör den typen av distinktioner Europas politiska elit ägnar sig åt att göra. För mannen som köper sex är ett hål ett hål. Oavsett hur det hamnat i prostitution.

Men inom EU nöjer man sig alltså med att ägna sig åt att skapa definitioner. Men att sätta stopp för trafficking låter sig inte göras så länge inga ansatser görs gemensamt för att strypa efterfrågan. För så länge det finns en efterfrågan kommer det finnas fattiga unga flickor som säljs som slavar. Skulle det inte finnas en marknad och en efterfrågan skulle det inte heller finnas ett utbud. Men utbud finns det. Och så kommer det förbli så länge EU inte gemensamt tar ställning mot männen som köper sex.

Den verkliga grunden för de två fenomenens existens är dock egentligen vår brist på jämställdhet. Prostitution och trafficking existerar endast på grund av en världsordning där män i samtliga länder är socialt och ekonomiskt överlägsna kvinnor. Därför blir kvinnan den som säljer sig och mannen den som köper. Råder vi inte bot på bristen på jämställdhet kommer vi heller aldrig lyckas stoppa vare sig prostitution eller trafficking. Lyckas vi inte bota sjukdomen kan vi ägna resten av vår existens åt att försöka bota dess symptom.

Mer läsning

Annons