Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assange får oväntat kamratstöd

Annons

Från en engelsk herrgård ställer Julian Assange ut diagnos på Sverige; en bananrepublik. Oskyldiga riskerar ståndrätt och utlämning. Åklagare har ”allvarliga problem” och agerar på order från makthavare i händerna på USA. En ”lyckad smutskastningskampanj” pågår, försäkrar Assange.

Från andra sidan Atlanten sluter Michael Moore upp; anklagelserna är absurda. Häxjakt pågår, meddelar Moore utan att ha särskild kunskap om någonting i den här historien.

Assange räknar också in stöd från John Pilger, en journalist känd för att gå på djupet och avslöja makthavares fiffel och dubbelspel. Om de möjliga våldtäkterna i Sverige vet han inte mer än någon annan, icke inblandad, men Pilger fäller ändå dom; politiska påtryckningar ligger bakom.

Den som inte känner igen sig i bilden av Sverige, och det svenska rättsväsendet har väl gått i samma fälla som Assange. Vi ser inte bakom kulisserna, där ägnar sig makten åt att måla bilder av ett folkhem, visserligen lite på dekis, men ännu en skyddad oas i världen. Falskmåleri, säger Assange tvärsäkert.

För några månader sedan var Sverige en garant för yttrandefrihet och demokrati. Assange tänkte slå sig ner här, sökte uppehållstillstånd och prisade svenskarna.

Nu har han fått andra perspektiv; ett litet bananland, helt i händerna på USA. Så fort han sätter fötterna på svensk jord rycker USA:s knähundar ut och flyger honom till Washington. Ingen rättvisa att vänta varken här eller där.

Både Pilger och Moore har gjort bort sig. Assange försöker helt enkelt smita. Tre män bortom all anständighet. Det var allt lite oväntat.

Mer läsning

Annons