Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att befästa orättvisa

/
  • I förra veckan gifte sig prins Carl-Philip och Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm.

Det har varit en total jackpot för rojalisterna den senaste tiden. Prinsbröllop, prinsfödsel och tonvis av pastellfärgade klänningar. Svensk Damtidning bör ha sin bästa tid på decennier.

Annons

Det går såklart att raljera över daterade ceremonier och inställsamma reportrar. Men det som skaver hårdast är något annat. Befästandet av överklassens privilegier och orättvisa maktstrukturer.

Vår nya prinsessa Sofia Hellqvist har en egen välgörenhetsorganisation: Project Playground. En organisation hon startade samtidigt som pressen började skriva om att hon dejtade Sveriges prins. Det krävs nämligen välgörenhetsarbete för överklassens kvinnor. Även drottning Silvia har sin egen välgörenhetsorganisation, en organisation som även prinsessan Madeleine arbetar för. Projekt Playground är inget lurendrejeri på något sätt. Organisationen har ett 90-konto som säkerställer att insamlingen följer alla regler. Det är inte det som är problemet.

Project Playground arbetar för utsatta barn i Sydafrika. Det är såklart något hedervärt. Men det bygger samtidigt på en förstärkning av rådande klassystem och koloniala strukturer. Vi, här i den rika världen klappar de okunniga sydafrikanerna på huvudet och rider skyndsamt dit på våra vita springare med en säck av västvärldens växelpengar och tankesätt.

För inte så länge sedan rapporterade kvällstidningarna om att Sofia Hellqvist och hennes Projekt Playground höll en fundraisinggala i Göteborg för speciellt inbjudna personer. En fundraisinggala är en form av tillställning som går ut på att väldigt rika människor får känna sig duktiga genom att skänka en ytterst liten del av sin förmögenhet till välgörenhet. Det kan vara utrotningshotade djur, eller fattiga barn i andra delar av världen. Som barn i Sydafrikas kåkstäder. Och det här är ett system som får mig att må fysiskt illa.

Vi har importerat det amerikanska sättet att se på välfärd. De som är fattiga ska vara tacksamma för de småsmulor de får av de ytterst rika. De har inga rättigheter att kräva en rättvis fördelning, utan får förlita sig på de rikas godtycklighet. Detta samtidigt som de rika får känna sig godhjärtade, givmilda.

Det är inte välfärd. Det är inte rättvisa. Det är att befästa ett redan mycket orättvist system.

Vad Sofia Hellqvist och hennes kungliga familj i stället borde göra är att arbeta för en rättvis fördelningspolitik. Skatt efter bärkraft. De borde arbeta för det självklara i att låta arbetare organisera sig, kämpa för utbyggda välfärdssystem, höjda lägstalöner och bättre arbetsmiljö. De borde motarbeta korruption och skatteflykt.

Fast det är klart de inte gör. Det skulle ju kunna leda till ökad jämlikhet, att överklassen inte längre skulle tillskansa sig alla de privilegier de har i dag. Att de skulle vara tvungna att bidra till en bättre värld, på riktigt.

Mer läsning

Annons