Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att bygga en chans

/
  • Ökat stöd. Stödet för Sommestad växer just nu, vilket inte alls är konstigt, det handlar om en kandidat som kommer kunna gå i Palmes fotspår och göra Socialdemokraterna till en framtidsinriktad folkrörelse med fokus på idépolitisk debatt och sakfrågor som gemensamt finansierad välfärd, konkurrenskraft genom kunskap och hållbar utveckling.

Annons

När jag skriver den här meningen, fredag eftermiddag, har 661 individer med hopp om att en annan Socialdemokrati är möjlig skrivit under för Lena Sommestad på kampanjsidan komigenlena.nu.

En snabbt växande rörelse, grundad i torsdags av 13 röster som tror på Lena Sommestad, öppenhet och medborgarinflytande, som de själva uttrycker det. Ett helt fantastisk medborgarinitiativ och kanske det vackraste som hänt Socialdemokraterna sedan Olof Palme. För vad dessa 13 individer skapat är en plattform för en folkrörelse som inte kräver något annat av dig än att du skall visa ditt stöd för Lena Sommestad om du vill se henne som nästa partiordförande för Socialdemokraterna. Och det är enkelt att bidra. Du kan skriva under på listan, som skickas till valberedningen, twittra med hashtagen #komigenlena eller gå in på Facebook och gilla Kom igen Lena! och bjuda in dina vänner.


För en vecka sedan trodde jag inte att något sådant var möjligt. Men jag hoppades, då när jag skrev min ledare och uppmanade er att maila valberedningen. Vad jag däremot inte hade räknat med var att jag själv skulle få ett av de finaste mailen jag fått så här långt i mitt yrkesliv, från en människa jag aldrig tidigare mött, men som precis som jag tror på Lena Sommestad och ville agera. Han heter Jacob Åström och det är han och 12 andra engagerade som byggt de verktyg som nu snabbt sprids från människa till människa på internet. Och det är väl egentligen bara så en folkrörelse kan börja, i människor som vill något.


Stödet för Sommestad växer alltså just nu, vilket inte alls är konstigt, det handlar om en kandidat som kommer kunna gå i Palmes fotspår och göra Socialdemokraterna till en framtidsinriktad folkrörelse med fokus på idépolitisk debatt och sakfrågor som gemensamt finansierad välfärd, konkurrenskraft genom kunskap och hållbar utveckling.
Lena Sommestad själv, hon fortsätter skriva på sitt politiska manifest på sin blogg lenasommestad.wordpress.com. En blogg som gör henne till en Socialdemokratisk pionjär. Sommestad är nämligen idag den enda av alla kandidater som nämnts som ger väljarna möjlighet att redan nu ta ställning till hennes tankegångar kring Socialdemokraternas politik och organisation. Det kallas transparens och är precis vad partiet behöver mer av.
Partilogiken, den verkar dock tyvärr fungera så här; hm, vi vill vinna val. Vem ska vi välja till ordförande?


Men Socialdemokraterna kommer inte vinna några val om de låter valet av partiordförande styras av just viljan att vinna val. Vad partiet behöver nu är en ordförande som kan restaurera partiet från grunden. Som kan skapa en Socialdemokrati som vill något mer än att vinna val.


Partiernas enda kapital är förtroende. Och just nu har inte Socialdemokraterna något förtroende att tala om bland landets väljare. Väldigt många är besvikna. Väldigt många känner sig svikna. Men väldigt många människor hoppas också. Det visar alla de människor som nu engagerar sig för Lena Sommestad tydligt.


Trots det; under veckan som gått har jag fler gånger än jag tänker komma ihåg fått höra att Lena Sommestad inte har en chans. Trots att vi tillsammans kan bygga en chans.
Kanske är jag naiv. Men då får det vara så. För jag vägrar tro att Socialdemokraternas förruttnelse är så långt gången att alla löften om att lyssna varit tomma löften.


Och är det så att jag är naiv så är jag det i alla fall i gott sällskap. Lena Sommestad snickrar just nu på ett politiskt manifest för en bättre framtid. Medborgarinitiativet "Kom igen Lena!" bygger folkrörelse. I Andersberg i Gävle har S-föreningen bestämt sig för Lena Sommestad och hälsar att de "kommer att arbeta inom partiet för att även fler instanser ska ta samma kloka beslut.". I Uppsala har man också bestämt sig för Lena Sommestad. På nätet finns bloggare som bland annat Linus Fremin som skriver ut sitt hopp. Vi blir fler och fler röster för en kandidat för förändring.
På komigenlena.nu har vi blivit 51 fler bara sedan jag började skriva den här artikeln.
Tillsammans kan vi bygga en chans.
Säg ja till Lena Sommestad du också.

Mer läsning

Annons